facebook

Безвідповідальний популізм в час війни може закінчитись економічним крахом для України!

Уже понад рік сотні тисяч військових ризикуючи своїм життям і здоров’ям боронять нашу землю від російського загарбника. Кожна друга сім’я в Україні несе на собі тягар війни, і це не про фінансові труднощі, які є в кожного, хто залишився в Україні, а про близьких рідних людей, які загинули, перебувають на фронті, в полоні, на лікуванні чи реабілітації. В Україні війна вже триває не перший рік, її масштаб на сьогодні важко собі уявити. Звісно, що в пріоритеті є військовий напрямок і якнайкраще матеріальне і фінансове забезпечення військових.

У бюджеті України на 2023 рік ВРУ затвердила видатки на оборону в сумі 1141,1 млрд грн.
13 березня 2023 року видатки на національну безпеку та оборону збільшили ще на 518,2 млрд грн.

Громадяни України повинні розуміти, що бюджет держави це своєрідний баланс, і видатки, які ми плануємо, повинні відповідати нашим надходженням. Хочу наголосити, що фінансування національної безпеки та оборони відбувається виключно за кошти зібрані з наших платників податків, як підприємств та організацій, так і громадян, які значну суму з заробітніх плат сплачують у місцеві та державний бюджети.

У 2022 році Національний банк України надрукував 400 млрд грн, що в значній мірі вплинуло на інфляцію в державі, а відтак подорожчання товарів та послуг, так і значний вплив ці процеси мали на послаблення гривні у відношенні до долара, так якщо курс гривні до долара на 1 січня 2022 року становив 27,28 грн, то на 31 грудня він вартував 36,56 грн згідно НБУ.

Приймаючи рішення про повернення виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, народні обранці не надали жодних роз’яснень звідки братимуться кошти, що наштовхує на думку, що значна частина з них буде знову надрукованою, в сьогоднішніх умовах мова йде про суму близьку 160 млрд грн.

Якщо не друкувати гроші, то єдиним рішенням є збільшити ставки податків та зборів, таких як мито, ПДВ, податок з доходів фізичних осіб та ряду інших. Однак основною думкою нардепів є скорочення діючих витрат бюджету, але їхнє бачення не покриє більше 2% від необхідної суми, так як скорочення заробітних плат держслужбовцям топ рівня до 67 тисяч гривень забезпечить лише 2,5 мільярда.

Дивує те, що депутати Верховної ради не готові відмовитися від власних благ, і в час війни отримують надбавки до заробітніх плат, тримають помічників та живуть у квартирах, які оплачує держава за кошти платників податків. Варто зазначити, що лише за грудень 2022 року 131 депутат отримав компенсацію вартості оренди житла з державного бюджету на загальну суму 6 млн грн. Якщо взяти 2023 рік в цілому, то народні обранці нам обійдуться у 2,617 млрд грн, і як мінімум з цієї суми можна скоротити 1 млрд грн на виплати військовослужбовцям, але ж хто кусає власну руку?!

Тож питання додаткових видатків є популістичним? Чи все таки існують шляхи надходжень, окрім друку грошей для покриття додаткових витрат?

Після перемоги військові повернуться до домівок. Але після дій влади чи зможуть вони на звичайній роботі із середніми заробітними платами утримувати свої сім’ї?

Народні обранці не дали жодних цифр і не запропонували жодних механізмів покриття видатків. Та чи можна таке рішення на 160 млрд. грн. взагалі голосувати з голосу? Напевно що ні!

Прочитавши численні пости народних депутатів, я так і не зрозуміла їхнього героїзму, так як ніхто з них не рахував, які зміни очікують нас після такого рішення, а це можливо: долар по 50 грн, галопуюча інфляція, коли ціни зростуть на 20-30% від сьогоднішнього рівня. Тож, чи зможе вижити наша держава в таких умовах – усі мовчать.

Можливо роздуми мої не відповідають дійсності і в народних обранців є варіанти збільшення надходжень та економії коштів по інших статтях. Однак не забуваймо, кошти, які надходять від іноземних партнерів, ми не витрачаємо на виплати військовим. Відтак, питань на сьогодні більше ніж відповідей.

Чи повинні наші військові отримувати гідні зарплати? Звісно що так. Чи потрібно повернути виплати? Потрібно. Однак Міністерство фінансів має надати розрахунки, з яких джерел ми візьмемо кошти для забезпечення військових, так як це позначиться на економіці країни. Надіюся, що наступне засідання ВРУ розпочнеться із скорочення заробітніх плат народним депутатам, депутати місцевих рад працюють безкоштовно, тож і народні обранці в час війни можуть працювати без отримання фінансової винагороди.

Джерело.