facebook

Зарплат в конвертах більше не буде: українцям для вступу до ЄС змінять податки

Аби стати членом ЄС українцям доведеться відмовитись від зарплат у конвертах. Як йдеться у звіті Європейської комісії із заявки України на членство у Європейському Союзі, українську сферу оподаткування в Єврокомісії оцінили на двійку (середній рівень підготовки).

Згідно з документом:

  • ПДВ відповідає нормам (ставка у 20% відповідає узгодженій у ЄС);
  • потрібно покращити електронний режим переміщення товарів;
  • правила щодо податку на вихід з юрисдикції, не запроваджено загальне правило протидії зловживанням.

Загалом із значних проблем, які неможливо миттєво подолати, – зловживання. Податківці беруть участь у схемах, а пересічні українці ухиляються від сплати податків. Стати повноцінним членом ЄС за наявності десятків схем ухилення від оподаткування буде неможливо. Українці мають звикнути, що сплата податків – конституційний обов’язок кожного громадянина.

Ще гірша ситуація у сфері соцполітики та зайнятості. У ЄС оцінили нашу підготовку на одиницю (початковий рівень). Існують проблеми з технікою безпеки на роботі, велика проблема з неофіційним працевлаштуванням (що пов’язано з ухиленням від податків). Необхідно змінити законодавство, що забезпечить ґендерну рівність, удосконалити систему трудових перевірок.

Фактично необхідно:

  • розпочати ефективно перевіряти, чи працюють українці офіційно;
  • знизити рівень тіньової зайнятості;
  • забезпечити рівність прав жінок та чоловіків.

Також є проблеми із вільним переміщенням працівників. Україна демонструє початковий рівень підготовки у сфері вільного переміщення працівників (це одиниця).

Українським роботодавцям потрібно створити такі умови, щоб у майбутньому вони могли легко найняти працівника із будь-якої країни ЄС..

Джерело.