facebook

В Україні підвищують тарифи на воду: названо точну дату подорожчання комунальної послуги

У нашій країні діє мораторій підвищення тарифів на основні комунальні послуги. Проте в уряді та суспільстві широко обговорюють можливість підвищення вартості електроенергії, газу та води.

Як інформує “biz.today.ua”, стало відомо, коли подорожчає централізоване водопостачання та водовідведення – на початку літа.

У середньому за ліцензіатами НКРЕКП рівень зростання становитиме близько 30%. Відповідну інформацію надала Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ).

“Цього року (орієнтовно з 1 червня) НКРЕКП планує привести тарифи ліцензіатів НКРЕКП на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення до економічно обґрунтованого рівня, що є не лише вимогою законодавства, але і нагальною необхідністю з економічної та технічної точок зору”, – зазначено у повідомленні.

Очікується, що підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення вплине на кінцеву плату, яку вносять споживачі. Розмір тарифів, які встановлює водоканали, залежить від багатьох чинників. Це особливості надання послуг та обсягів споживання, кількість споживачів, які користуються послугами за одним договором (абонентським рахунком). Тарифи в українців, які мешкають у різних регіонах, будуть різними – залежно від зазначених умов.

Де в Україні вже подорожчала холодна вода

Дія тарифного мораторію після початку повномасштабної війни поширювалася лише на гарячу воду. З 1 січня 2023 року НКРЕКУ підвищила тарифи на холодну воду на 10-30%. Потім це рішення скасували, а проект ухвали відправили на доопрацювання. У березні також планували розглянути питання, але згодом залишили ситуацію без змін.

Передбачалося, що тарифи підвищаться двома хвилями, і не одразу по всіх областях. При цьому на Тернопільщині вже анонсували подорожчання води з 1 травня. На засіданні виконавчого комітету Чортківської міської ради тариф встановили на рівні 34,91 грн замість 26,63 грн за кубометр.

Джерело.