facebook

“Депортація українців призовного віку”: що потрібно знати чоловікам, які опинилися за кордоном

Україна вирішила облікувати чоловіків призовного віку, які опинилися за кордоном. Для цього їм доведеться прийти у консульство.

Оформлення консульських послуг військовозобов’язаними за кордоном за наявності військово-облікових документів, як це передбачає законопроєкт про мобілізацію, необхідне для розуміння кількості громадян України за кордоном. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Ірина Фріз.

«Надання консульських послуг буде відбуватися протягом 60-ти днів з часу набуття чинності цього закону з одночасною актуалізацією даних. Тобто чоловік призовного віку може прийти, щоб отримати консульську послугу за ці 60 днів і може оновити свої дані.

Зазначити місце перебування, контактні дані для того, щоб Міністерство оборони і Генштаб мали чітке розуміння, яка кількість громадян перебуває за кордоном», – пояснила Фріз.

Депутатка каже, що про жодну депортацію з-за кордону українців не йдеться.

«Зараз згідно з чинним законодавством, і українським, і міжнародним, немає механізму депортації людей під час воєнного стану з інших країн.

Жодної депортації відбуватися не буде. Це лише для військового обліку потрібно для Міністерства оборони», – додала вона.

Джерело.