facebook

Що чекає на українок?

Українок хочуть призвати на військову службу
Наразі прийняти в українську армію можуть жінок лише за їхньою згодою. Чи варто українкам готуватися теж захищати країну вже за мобілізацією, відповіла радниця із гендерних питань командувача Сухопутних військ Оксана Григор’єва в інтерв’ю The Times.

Стати на військовий облік зараз зобов’язані жінки лише двох спеціальностей — медики та фармацевти. На фронті зараз служить чимало жінок, дехто нарівні з чоловіками воює на позиціях, інші — у тилу.

Григор’єва виступає за те, щоб Україна ухвалила таку саму політику призову жінок на військову службу як в Ізраїлі.

Вона не виключила, що найближчими роками може виникнути потреба в мобілізації й жінок. Наводиться стаття у Конституції України, де зазначено, що обов’язком кожного українця є захист своєї країни.

Тому Григор’єва зазначила, що цілком правильно, що жінки також служать. До того ж військовослужбовиця впевнена, що росія просто так не зникне. Упродовж сотень років вони неодноразово нападали на нас.

 

Це означає, що й у майбутньому потрібно бути готовими до можливих нападів. Для цього потрібно навчати як чоловіків, так і жінок бути готовими до війни.

Наводяться дані, що серед жінок, які служать в українській армії, менш ніж десята частина виконує активні бойові завдання. Інші працюють на таких посадах, як медики, розвідниці чи адміністратори. Лише з 2018 року жінкам дозволили обіймати бойові посади.

Григор’єва зазначила, що з погляду законодавства пройдено велику дорогу, але на практиці все ще існує менталітет старої школи.

Зі шкільної лави в країні існує поділ між дівчатками та хлопчиками: хлопчиків навчають фізичного виховання, а дівчаткам доводиться займатися вишиванням чи домашнім господарством.

Захисниця вважає, що це має змінитись. Як фізично, так і психологічно країна має готувати дівчаток з дитинства до захисту країни.

За даними уряду, зараз в українських збройних силах служать 65 000 жінок – це приблизно на 40% більше, ніж у 2021 році, тобто до повномасштабного російського військового вторгнення.

В Центрі протидії дезінформації відреагували за заяву Григор’євої та нагадали, що питання мобілізації жінок на цю мить неактуальне та не розглядається владою країни.

Джерело.