facebook

Що відбувається і як виживають люди

Як виживають села, де немає чоловіків через мобілізацію
В Україні досі триває повномасштабна війна. Продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. У країні залишилися села, де не залишилося чоловіків, адже всі вони вирушили воювати за свою країну. Як же мешкають такі села, повідомляється у соціальній мережі Фейсбук на сторінці «Белсат».

Згідно з інформацією у селі під Києвом не залишилося чоловіків призовного віку, тож жінки взяли всі обов’язки по господарству на себе.

Пустоварівка – невелике село у Сквирській міській громаді Білоцерківського району (Київська область). Саме тут представниці слабкої статі змушені дбати про господарство за двох. Адже майже всіх чоловіків селища призвали на військову службу. Тому жінкам довелося швидко освоювати нові господарські справи.

Зокрема, Любов, одна з мешканок села Пустоварівка, наголошує на наступному: “Самоучка! Дивилася, що хлопці робили, потім цього року спробувала все сама”.

Зараз жінка сама дбає про господарство: обробляє землю, носить по 52 відра води на день та самостійно приймає у худоби пологи. “Тут уже залишилися одні пенсіонери та жінки. Тут навіть щоб і покричати, так нікого, щоб хтось допоміг”, – зауважує Любов.

Самостійно веде домашні справи та Зінаїда Бондар. Вона разом із доньками керує фермою. Чоловік помер кілька років тому, а син пішов на фронт. Тому сім’я намагається розраховувати лише на свої сили.

До початку повномасштабної війни в селі жило близько двох тисяч людей. Нині ця цифра значно знизилася. Зменшилося кадрових представників і у місцевій агрофірмі. Звідси на війну призвали 14 людей. Проте тракторист Анатолій залишився на селі, адже чоловікові вже 69 років. Через нестачу робочих кадрів чоловік іноді змушений працювати без вихідних.

“Потрібно працювати, а як же, куди дінешся? Треба. Життя є життя, ми тут також працюємо для фронту, для перемоги”, – зазначає Анатолій.

 

Джерело.