facebook

Подробиці

Через недостатнє фінансування Мінфін перейде до плану “Б”
Оскільки в США і Євросоюзі не можуть домовитися про подальше фінансування допомоги Україні, поки російська військова агресія проти нашої країни триває, Україні доводиться перейти до плану “Б”. Міністр фінансів України Сергій Марченко поділився в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, у чому він полягає.

Марченко поділився, що, на жаль, у січні та лютому 2024 року рішення, прийняті партнерами, недостатні для того, щоб ми могли впоратися самотужки. Тому зараз у нас діє механізм плану “Б”.

Він полягає в тому, щоб збільшити свої боргові зобов’язання через відсутність зовнішньої підтримки у достатній кількості.

Марченко роз’яснив, що йдеться про збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку. Також крім запозичень, він назвав і авансові виплати дивідендів держкомпаній.

Голова Мінфіну наголосив, що ситуація поки не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс.

Марченко додав, що його відомство працює над цим планом спільно із Нацбанком України. За словами міністра, потенційним ризиком на 2024 рік є збільшення видатків держбюджету на 2025-й, зокрема на оборону.

У держбюджеті-2024, зазначив чиновник, передбачено максимум, який можна виділити на сектор оборони та безпеки.

Він додав, що наперед невідомо, у який момент там чогось не вистачить. Занадто багато питань щодо ефективності використання коштів саме в цьому напрямі.

Примітно, що Марченко також заявляв про те, що у 2024 році потреби України у зовнішньому фінансуванні зменшили з $41 млрд до $37,3 млрд. Це верифіковано експертами Міжнародного валютного фонду.

Він заявив, що зменшити потреби у фінансуванні вдалося завдяки заходам щодо максимізації доходів держбюджету, активізації внутрішнього ринку запозичень, скорочення всіх капітальних видатків держбюджету та інших заходів.

Раніше портал “Стіна” повідомляв, що опубліковано інструкцію, як оформити соцдопомогу в Дії.

Джерело.