facebook

Згідно затвердженому МОЗ Порядку, первинну допомогу надають пацієнту під час особистого приймання в медичному закладі. Але багатьох українців цікавить запитання: чи можливий виклик сімейного лікаря додому і чи зобов’язаний він приїхати? Відповідь на нього — в матеріалі ТСН.ua.

 

В Порядку, який був затверджений МОЗ, вказано, що пацієнта для надання первинної допомоги приймають в медичному закладі. Проте інколи сімейний лікар може виїхати на виклик додому. Тому українців все частіше цікавить питання: чи зобов’язаний сімейний лікар приїжджати в будь-якому випадку.

Також сімейний лікар може надати пацієнту кваліфіковану консультацію через відеозв’язок або телефоном, але відповідно до режиму роботи того медичного закладу, де він працює.

Як зв’язатися з сімейним лікарем для консультації по телефону чи в месенджері

Лікар сам вирішує, який саме номер телефону надати пацієнту. Це може бути номер: його власний, контакт-центру медичного закладу, рецепції.

При отриманні особистого номеру телефона сімейного лікаря та дозволу телефонувати йому чи писати в месенджерах, необхідно пам’ятати про загальні етичні правила спілкування:

варто зарання домовитися, в який час та у яких ситуаціях ви можете звертатися за консультацією, але не можна дзвонити чи писати рано вранці, пізно ввечері, на вихідних чи в години приймання пацієнтів;
відразу назвіть себе і переходьте до суті питання, не надсилайте відео- чи аудіоповідомлення, адже їх не завжди зручно переглядати;
якщо у вашого сімейного лікаря вихідний, ви можете звернутися в черговий кабінет, який зазвичай працює в неробочі дні у більшості амбулаторіях.

Також НСЗУ в повідомленні наголосила, що у разі невідкладного стану потрібно телефонувати на номер 103, а не сімейному лікарю.

 

Джерело.