facebook

У Верховній Раді готують новий законопроєкт про зміни щодо мобілізації та військової служби, який може передбачати запровадження “Сертифікату захисника” у мобільному застосунку “Дія”. Він фактично вважатиметься аналогом військового квитка.

Про це повідомляє “BBC News Україна”.

Як зазначається, серед ймовірних змін у законопроєкті – запровадження нового документа для військовозобов’язаних. За даними журналістів, у застосунку громадянам доведеться кожні 60 днів оновлювати актуальну інформацію про себе.

Військовозобов’язаним потрібно буде демонструвати відповідний “сертифікат” у низці випадків. А саме:

у разі реєстрації прав власності на нерухоме й рухоме майно;
у випадку одруження/розлучення;
для отримання вищої освіти;
одержання медичних послуг;
у разі перетину держкордону.
Раніше нардеп Федір Веніславський анонсував деякі зміни у законопроєкті про мобілізацію в Україні. За його словами, документ міститиме нові правила вручення повісток, а також оновлені норми щодо відтермінування від військової служби та прав військовозобов’язаних громадян. Він уточнив, що у документі з’явиться норма про вручення повісток українцям шляхом надсилання на електронну пошту чи рекомендованим листом.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.