facebook

Потрібно встигнути до 1 вересня: українці отримають нову допомогу, заявки вже приймають

Для українців передбачили нову допомогу, заявки на отримання якої вже приймають. Подати документи можна до 1 вересня, далі триватиме кількаденний процес розгляду звернення.

На нову у 2023 році допомогу можуть претендувати власники земельних ділянок у двох областях, які втратили урожай внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Нагадаємо, цю жахливу подію окупанти скоїли в ніч на 6 червня цього року. Тоді водою було затоплено і домівки українців, і багато гектарів сільськогосподарських земель.

Наразі держава відшкодує деякі збитки людей. Подати документи на виплати можуть фізособи, які є власниками земельних ділянок, на яких ведуть особисте селянське господарство чи садівництво. Також у списку є українці із землею, призначеною для будівництва житлового будинку та господарських будівель.

Тепер про суму допомоги. Вона залежить від площі, але розрахунок такий: 3318 гривень за знищений великою водою урожай овочів на 0,01 га. Це означає, що в Херсонській області можна отримати до 99,5 тис. гривень, а в Миколаївській — до 66,3 тис. грн.

Виплати будуть оформлювати спеціальні комісії, створені місцевими адміністраціями. Так само буде здійснюватись обстеження ділянки, на якій вода знищила урожай.

Всі документи потрібно зібрати й подати до 1 вересня 2023 року. Далі комісія в строк до 10 робочих днів буде розглядати заявки в порядку черговості їх надходження. І не тільки розглядати папери, а й здійснювати обстеження земельної ділянки. На основі виїзду та побаченого знищеного урожаю овочів будуть складені акти. Вже вони ляжуть в основу тієї суми, яку нарахують до виплати.

У міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомили, що рішення про нарахування допомоги ухвалять до 1 жовтня цього року. Гроші у визначений строк поступлять на банківський рахунок заявника.

Джерело.