facebook

Деяких українців попросили повернути гроші, які їм нарахували помилково: хто в списку

Останнім часом у пресі почала з’являтись інформація про необхідність деяким громадянам повернути кошти державі. Що про це відомо, розповідаємо у нашій статті.

Минуло року певна кількість громадян отримали по 6500 гривень в рамках програми «єПідтримка». Але, як виявилось тепер, частково вони були нараховані помилково.

Тепер частині українців почали приходити повідомлення про необхідність повернення коштів.

Відповідно до умов, допомогу надавали застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, і фізичним особам-підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам:

  • перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням ДСНС;
  • подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;
  • не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

Тобто, наприклад, учителі, викладачі, лаборанти, які працюють у бюджетних закладах освіти, не мали права отримувати зазначені кошти.

За умовами програми, заявки на отримання коштів подавалися через «Дію» до 31 березня 2022 року. Пізніше розпочалася перевірка наданих громадянам коштів. Тепер деяких отримувачів просять повернути допомогу. Наприклад, це відбувається через листи-повідомлення, відправлені Міністерством освіти України, працівників освітніх закладів в Україні інформують про необхідність повернути 6500 грн.

Адвокати пояснюють, що працівник добровільно може повернути кошти. Але якщо він відмовиться це робити, то єдиним вирішенням може бути хіба що суд. Саме в цьому судовому процесі повинна бути доведена неправомірність отримання коштів.

Джерело.