facebook

В Україні масово продають фальсифікат кави з мальтодекстрином. Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Як інформує “biz.today.ua”, за словами народного обранця, у нашій країні близько 30% ринку кави перебуває у тіні. Покупцям замість оригінального продукту пропонують суміші з мальтодекстрином.

“Зустрівся з виробниками кави. Ситуація на ринку одночасно жахлива і типова для нашої країни. 30% ринку в тіні… Знаєте, що таке мальтодекстрин? Це речовина, яку додають у каву замість кави, коли роблять контрафакт”, – пояснив представник ВРУ.

Гетманцев зазначив, що підроблена гранульована кава завозиться за митною ціною, нижчою від зеленого зерна. Подібні суміші продають без сплати податків та під виглядом товару відомих брендів. Продаж фальсифікату проводиться на ринках, або онлайн.

“Має успіх контрафакт та підробка світових та українських брендів, а також продаж під брендами на ринках і через інтернет того, що каву називати не можна”, – зазначив депутат парламенту.

Данило Гетманцев наголосив, що кавовий бізнес в Україні створює робочі місця, не вимагає запровадження пільг та зниження податків. Підприємці натомість хочуть лише, щоб держава виконала обов’язок із забезпечення законної роботи ринку.

“У цьому ж зацікавлені і споживачі кави, і сама держава, яка збирає гроші на армію”, – підсумував нардеп.

Що таке мальтодекстрин, і чим він небезпечний

Йдеться про вуглевод на рослинній основі, який виробляється із крохмалю картоплі, кукурудзи, рису або пшениці. Це водорозчинний порошок білого кольору. Він має високий глікемічний індекс і може спровокувати різке підвищення цукру в крові. Це особливо небезпечно для людей із симптомами резистентності до інсуліну та діабету.

Мальтодекстрин може змінити склад бактерій кишечника, пригнічуючи розвиток корисних пробіотиків. Такий зв’язок доведено практичними дослідженнями. Речовина збільшує стійкість бактерій Е. coli в епітеліальних клітинах кишечника, посилюючи аутоімунні порушення. Вона сприяє виживанню сальмонели і призводить до широкого спектру хронічних запальних захворювань, а також пригнічує антимікробні кишкові захисні механізми, що провокує запальні процеси у кишечнику.

Джерело.