facebook

На які послуги підняли тарифи: дані Держстату

За даними Держстату в поточному році зросла вартість деяких комунальних послуг.

Держстат України оприлюднив дані про зростання тарифів на послуги. Зростання торкнулося багатьох категорій, зокрема, вивезення сміття та обслуговування житла.

Послуги, що подорожчали у 2023 році: Вивезення сміття – 17%; Управління багатоквартирними будинками – 1,8%; Каналізація – 0,7%; Ремонт і утримання житла – 20,6%; Водопостачання – 0,8 %.

При цьому, на деякі послуги ціна не змінилася – наприклад, на електроенергію. А ціна на газ навіть трохи знизилася – на 0,4%.

Зростання споживчих цін в Україні у 2023 році

Порівняно з квітнем 2022 року споживчі ціни в країні зросли на 17,9%. Водночас зростання цін нижче за зростання інфляції, яка склала 21,3%.

Найбільше ціна зросла на курячі яйця – зростання становило майже 130%, на 27,9% подорожчали овочі. Дорожчими стали також тютюнові вироби та алкоголь – на 17,9%. Взуття та одяг подорожчали на 3,5%.

Статистичне відомство повідомляє, що місячна інфляція демонструє тенденцію до зниження. Так, у лютому вона становила 0,7%, у березні – 1,5%, у січні – 0,8%. Рівень цін по країні загалом зріс на 3,2%.

Незважаючи на те, що наразі ціна на електроенергію залишається незмінною, Нацбанк все ж не виключає підвищення цін на цю послугу цього року. Також стало відомо, що наступного року, найімовірніше, скасують мораторій на підвищення тарифів на гарячу воду і тепло.

Джерело.