facebook

“Насувається масштабна перевірка українських пенсіонерів, пенсія пропаде у цих категорій громадян”: експерти сказали, як не втратити свої виплати

В Україні починають масову перевірку пенсій. Мінфіном розроблено методику, за якою звірятимуть дані одержувачів пенсій. Якщо якісь дані не збігатимуться, пенсіонера можуть позбавити виплат.

Як інформує “biz.today.ua”, методика перевірки пенсій розроблена Мінфіном та викладена у проекті наказу “Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання”.

Під час перевірки звірятимуться персональні дані кожного пенсіонера з тими даними, які містяться у Пенсійному фонді.

Зокрема, перевірятимуть:

серію та номер паспорта пенсіонера;

в іноземців – реквізити паспорта або документа, що надає їм право на постійне проживання в Україні;

ідентифікаційний код або номер паспорта (у тих громадян, які відмовилися від надання ідентифікаційного коду з релігійних міркувань).

Далі після звіряння персональних документів перевірять правомірність призначення пенсії.

На цьому етапі звірятимуть:

дані щодо пенсіонерів, які вважаються померлими, з виплатами із Пенсійного фонду. Адже буває так, що пенсіонер помер, а пенсію на нього виплачують;

дані про можливий виїзд пенсіонера за кордон;

якщо людина отримує пенсію з інвалідності, то звірять її дані про групу інвалідності.

В Україні проведуть масову перевірку пенсій: деякі громадяни можуть втратити виплати

Далі всі дані, отримані з інших реєстрів, звірять із тими, які є в розпорядженні Пенсійного фонду. Якщо вони не збігатимуться, пенсіонеру може бути припинено виплату пенсії.

Відповідно до закону, виплату пенсії припиняють у таких випадках:

якщо в документах, за якими вона була призначена, містяться недостовірні дані;

якщо підтвердилася інформація про смерть пенсіонера;

якщо пенсію не отримували понад 6 місяців поспіль.

При цьому слід знати, що громадяни можуть оскаржити скасування пенсії. Якщо вони представлять документи, що підтверджують їхнє право на пенсію, то виплати будуть відновлені.

Крім того, пенсіонерам, які їдуть за кордон на постійне місце проживання, слід знати, що вони можуть отримувати свою пенсію за кордоном. Проте не в усіх країнах, а лише в тих, з якими Україна має угоду про взаємне визнання та виплату пенсій. Якщо ж такого договору немає, то, їдучи жити за кордон, українці мають право отримати свою пенсію за півроку наперед.

Джерело.