facebook

В якій країні та чому вирішили заборонити популярні породи кішок і собак, читайте в матеріалі ТСН.ua.

Міністерство сільського господарства Нідерландів складає список порід собак і кішок, яких планує заборонити утримувати. Зараз у списку породи собак з плоскими мордами та висловухі кішки, список доповнюється.

Причини такого рішення, на думку уряду Нідерландів, — штучне виведення різних порід собак і котів завдає шкоди здоров’ю тварин. Щоб запобігти розведенню цих тварин, вирішили запровадити заборону на володіння такими вихованцями.

Чому хочуть заборонити собак із плоскою мордою та висловухих кішок
Серед собак з плоскою мордою та носом такі породи, як, наприклад, мопси, різні бульдоги, пекінеси. Тварин із такою особливістю називають брахіцефалами.

У них штучно змінена будова черепа — ніздрі стали вузькими, а піднебіння, трахея та слізні канали — здавленими. Фізіологічні зміни торкнулися переважно дихальних шляхів, що завдало шкоди здоров’ю. Такі собаки чутливі до високої температури, стресу, больових відчуттів, фізичних навантажень. Будь-яке порушення незмінно призводить до почастішання дихання.

Найстрашніше, що може статися у собак з плоскою мордою є брахіцефалічний синдром. Він полягає в тому, що під час вдихання гаряче повітря не встигає охолонути до потрапляння в легені та може призвести до теплового удару.

У висловухих кішок складені вушка з’являються під дією домінантного гена висловухості, який впливає не лише на форму вушних раковин, але й на всі хрящові тканини. Тому основною проблемою шотландських порід є хвороби суглобів.

Як вважають у міністерстві, виведення порід із такими зовнішніми рисами завдає котам і собакам багато страждань. “Ми робимо життя невинних тварин нещасним лише тому, що вважаємо їх “гарними” й “милими”. Ось чому сьогодні ми робимо великий крок у Нідерландах, де жодна домашня тварина не повинна страждати через свій зовнішній вигляд”, — заявив міністр сільського господарства Нідерландів Піт Адем.

Міністр заявив, що буде працювати над тим, щоб запровадити заборону на володіння дизайнерськими породами та заборонити використання фотографій із ними в соціальних мережах, з рекламною метою.

Тим, у кого вже є собака з плоскою мордою чи висловухий кіт, хвилюватися не варто. Вони зможуть утримувати свого вихованця й надалі. Але якщо з твариною щось станеться, їм не дозволяється купувати іншу такої самої породи.

Джерело.