facebook

В Україні пропонують запровадити новий вид покарання

Міністерство юстиції України оголосило, що в Україні мають намір запровадити новий вид покарання. Кого він торкнеться і що це означає, повідомляється детально у Telegram-каналі відомства.

У відомстві проінформували про запровадження нового виду покарання для правопорушників – пробаційного нагляду.

Такий захід вживатимуть стосовно осіб, які ухиляються від сплати аліментів, за розголошення банківської таємниці, домашнє насильство, примус до вступу до інтимних відносин тощо.

У Мін’юсті додали, що це далеко не весь список статей Кримінального Кодексу України, за які тепер правопорушник має шанс не сидіти за ґратами. Зазначається, що таке покарання застосовується в 140 статтях.

Український парламент затвердив закон №9185, згідно з яким за деякі кримінальні злочини каратимуть саме пробаційним наглядом.

При цьому він буде одним з основних видів покарання, на рівні з обмеженням або позбавленням волі, але водночас буде їхньою альтернативою.

Покарання буде виконуватися без ізоляції людини від суспільства, але буде запроваджено низку зобов’язань. За їх невиконання може загрожувати суворе покарання.

У відомстві пояснили, що пробаційний нагляд може бути введений терміном від 1 до 5 років. Якщо засуджений не виконуватиме запроваджені судом зобов’язання, тоді під час перебування на пробації можливе обмеження волі терміном до 3-х років.

Вказується, що закон набуде чинності через 6 місяців з дня, що настає після дня його публікації.

Зобов’язання, які суд може покласти на порушника, можуть бути такими:

Періодично з’являтися для реєстрації до уповноважених органів з питань пробації;

Повідомляти органи про зміну місця проживання, роботи чи навчання;

Чи не виїжджати за межі України без повідомлення органу пробації.

Джерело.