facebook

Цієї осені в Україні стрімко подорожчали яйця. З літа їхня вартість зросла в 3-4 рази, і багатьом українцям навіть цей продукт став не по кишені. Проте ціни на яйця вже незабаром почнуть знижуватись.

 

У цьому переконаний перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

За словами урядовця, протягом весни-осені цього року ціни на яйця пройшли кілька етапів. Спочатку їх ціна в торгівлі впала нижче за собівартість, а згодом вона почала зростати, досягнувши нинішніх цифр.

Ціни на яйця змінювалися в такий спосіб:

У травні-червні їх продавали дешевше за собівартість – за 16,5–17 грн.
У липні-серпні ціна на яйця зрівнялася із собівартістю. Їх продавали за 25,5–26 грн.
У вересні почалося стрімке зростання вартості яєць. Спочатку ціна на яйця досягла довоєнної позначки 30 грн, проте на цьому не зупинилася.

У жовтні ціни на яйця зростають майже щодня. У Мінагрополітики кажуть, що зараз вартість десятка яєць становить 43 гривні. Але насправді у багатьох супермаркетах їх продають за ціною від 50 до 80 гривень за десяток.

За словами Тараса Висоцького, до такого стрімкого зростання вартості яєць призвели кілька факторів:

Сезонність.
Скорочення виробництва через бойові дії в Україні. Деякі великі птахофабрики змушені були взагалі припинити свою діяльність.
Літнє падіння цін, що зробило виробництво яєць нерентабельним. Це призвело до того, що багато підприємств або відмовилися від відтворення поголів’я, або скоротили кількість молодняку.

 

 

“З вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, у яких традиційно вирощують яєчні кури, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилася, що спровокувало стрибок цін”, – Роз’яснив чиновник.

Однак незабаром кількість поголів’я зросте, і ціни на яйця почнуть падати. Наприкінці жовтня – на початку листопада вони мають досягти довоєнного рівня, запевнив Тарас Висоцький.

 

Джерело.