facebook

Штам “Дельта плюс” зафіксовано в Україні. Лікарі прогнозують, що його поширення може вкрай негативно вплинути на й так складну епідеміологічну ситуацію. Симптоми та ускладнення, котрі викликає вірус, надзвичайно важкі. Люди часто потребують термінової госпіталізації.

Як інформує “ЛП”, штам “Дельта плюс” офіційно виявлений вже й на сусідній Львівщині. Через це в області прогнозують важку епідситуацію ще декілька місяців.

Про це під час засідання сесії Львівської облради повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Наталія Іванченко наголошує, що цей штам є більш заразний та має менший інкубаційний період. Відтак може спровокувати важку епідситуацію ще кілька місяців.

“Зараз маємо 33 результати секвенування, які показують, що на Львівщині є не лише “Дельта” штам, але й мутований варіант “Дельта плюс”. Він характеризується більшою контагіозністю зараження та меншим інкубаційним періодом. Поки що розслаблятися не можна, навіть не дивлячись на те, що за два тижні ми бачимо незначне зменшення захворюваності. Проте, враховуючи виявлення штаму коронавірусу “Дельта плюс”, ми розуміємо, що важка епідситуація спостерігатиметься ще декілька місяців”, – зазначила Наталія Іванченко.

Директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис теж зазначив, що ситуація із коронавірусом в області досі залишається складною. То він прогнозує, що ще через місяць область не вийде із “червоної” зони.

“Протягом тижня у нас зафіксований мутований штам “Дельта плюс”. Загалом за останні три тижні маємо тенденції до росту захворювання. Тому зараз говорити про те, що область вийшла на плато захворюваності – рано”, – зазначає посадовець.

Як відомо, “Дельта” – це штам коронавірусу, який вперше виявили в Індії в жовтні 2020 року. Через його мутацію у березні 2021 року з’явився новий штам “Дельта плюс”. Буквально за декілька місяців цей штам вже поширився у понад 100 країнах світу.

Мутований “Дельта плюс” може поширюватися швидше, ніж звичайна “Дельта”. З основних симптомів цього штаму – висока температура до 10 днів, нудота, сухий кашель та інші.

Джерело.