facebook

Тарифи на газ та тепло не торкнуться до кінця війни: для українців готують приємний сюрприз

Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради України проекти законів про заборону підвищувати тарифи на газ, розподіл газу, тепло та гарячу воду під час воєнного стану. Мораторій на збільшення тарифів у 2022 році коштуватиме 264,3 млрд. гривень.

Так, проект закону №7427 стосується мораторію на підвищення тарифів.

Зокрема пропонується встановити, що:

  • тарифи на послуги розподілу газу не підлягають збільшенню;
  • тарифи на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів не підлягають збільшенню;
  • ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягає збільшенню від ціни, що застосовувалася у відносинах між постачальником та побутовими споживачами станом на 24 лютого 2022 року.

Законопроектом пропонується встановити заборону постачальникам природного газу проводити будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості.
Джерела коштів
Законопроектом №7429 пропонується збільшити доходи спеціального фонду держбюджету на 264,3 млрд. гривень. Ці кошти підуть на компенсацію НАК “Нафтогаз України”, який продаватиме газ за пільговими цінами.

Джерелами коштів для спецфонду бюджету є дивіденди держкомпаній та надходження у рамках програм допомоги ЄС, урядів інших країн, міжнародних організацій, донорських установ.

Також глава “Нафтогазу” Юрій Вітренко повідомляв, що у нашій країні створять спеціальний фонд держбюджету для надходжень від міжнародних донорів. За його рахунок можна буде утримувати тарифи на газ для населення.

Джерело.