facebook

Коронавірус продовжує поширюватися Україною. Тим часом починає набирати обертів і вакцинація населення. Експерти пояснили, які побічні ефекти від вакцин є цілком нормальними.

Як інформує “Громадське”, при появі головного білю, підвищеної температури, болю у місці щеплення не варто панікувати.

1. Які побічні ефекти можуть виникати після вакцинації?

Всі вакцини мають побічні ефекти. Біль у місці ін’єкції, підвищення температури, втома, головний біль, озноб, біль у м’язах, діарея — такими є поширені реакції організму, які можуть тривати протягом кількох діб.

Зазвичай симптоми виявляються в той самий день, коли ви отримали вакцину. Наскільки вони будуть вираженими, залежить від особливостей вашого організму й самої вакцини.

2. Коли виявляється алергічна реакція?

Вона може статися незабаром після вакцинації. Саме тому лікарі просять вакцинованих залишатися в кабінеті щеплень під їхнім наглядом ще протягом 15 хвилин — пів години. Такі ознаки алергії на вакцину: утруднене дихання, набряк обличчя чи горла, прискорене серцебиття, висипи на всьому тілі, запаморочення або слабкість.

Якщо у вас була алергічна реакція на попередні вакцини, обов’язково скажіть про це лікарю. У разі сильної алергічної реакції другу дозу вакцини вам порадять не вводити.

3. Чи може вакцина викликати тромбози?

Зв’язок між вакцинацією проти коронавірусу й розвитком тромбозу ще досліджують.

Європейське агентство лікарських засобів (ЕМА) дійшло висновку, що утворення тромбів потрібно внести до переліку дуже рідкісних побічних ефектів вакцини Vaxzevria, яку розробила компанія AstraZeneca.

Навіть якщо зв’язок встановлять, то ризик отримати тромбоз після коронавірусу в десятки разів вищий, ніж після щеплення, зауважує біофізик Семен Єсилевський.

4. Які ліки можна вживати, щоби полегшити свій стан після щеплення?

Жарознижувальні, парацетамол або ібупрофен, потрібно пити, коли температура тіла підвищується до 38-38,5°C. Вживати ліки перед вакцинацією, щоби запобігти поганому самопочуттю, не варто.

Для полегшення стану також рекомендують пити багато води, накладати холодні компреси на місце щеплення та злегка розминати руку, в яку робили щеплення.

5. Коли варто звертатися до лікаря, викликати швидку?

У МОЗ зазначають, що швидку потрібно викликати негайно, якщо після вакцинації вам стало важко дихати або з’явилася задишка, є біль, стискання в грудях, розлад мовлення, втрата рухомості.

У Національній службі охорони здоров’я Великобританії повідомляють, що до швидкої варто звертатися, якщо у вас упродовж від чотирьох днів до чотирьох тижнів після вакцинації не минають такі симптоми:

сильний головний біль, на який не діють знеболювальні;

головний біль, який стає сильнішим, коли ви лежите або нахиляєтеся;

незвичний для вас головний біль, що супроводжується затуманенням зору, почуттям нездужання, проблемами з мовленням, слабкістю, сонливістю або судомами;

висипи на шкірі, схожі на невеликі синці або кровотечі під шкірою;

задишка, біль у грудях, набряк ніг або постійний біль у животі.

6. Це правда, що жінки важче переносять вакцинацію?

За дослідженням Центру з контролю та профілактики захворювань США, справді побічні реакції після щеплення в жінок виявляються частіше, ніж у чоловіків. Так трапляється, по-перше, тому, що жінки частіше, ніж чоловіки, повідомляють про недугу лікарю. А, по-друге, через те, що в організмі жінок переважає гормон естроген, що сприяє виробленню сильнішого імунітету й появі побічних реакцій.

Таке відбувається й після інших щеплень — проти грипу, кору, гепатиту А, В.

7. Які побічні реакції на вакцинацію в старших людей?

З роками людський імунітет слабшає. Це означає, що організм людей старшого віку працює не так ефективно, щоб захистити їх від чужорідних тіл — зокрема й від білка, який вводять в організм за допомогою вакцини.

Тому імунна відповідь у людей старшого віку буде слабшою, а побічні ефекти можуть зовсім не виникнути. Але в жодному разі це не означає, що вакцина неефективна або що у вас не буде захисту.

8. А після другої дози теж будуть побічні ефекти?

Усе залежить від особливостей вашого організму та від вакцини, яку ви отримали. Наприклад, після щеплень вакциною AstraZeneca або CoronaVac побічні ефекти мають бути м’якшими та трапляються рідше.

Якщо ви вакцинувалися Pfizer — побічні ефекти навпаки можуть бути сильнішими після другого щеплення.

9. Якщо я вже хворів на коронавірус, на які побічні ефекти чекати?

За дослідженнями, ті, хто перехворів на коронавірус, можуть мати більше побічних реакцій після щеплення, у порівнянні з тими, хто не хворів. Також це може свідчити про те, що ви раніше безсимптомно хворіли на коронавірус і не знали про це.

10. Якщо в мене не буде побічних ефектів після щеплення, це означає, що вакцина не подіяла?

Ні. Далеко не всі люди мають побічні ефекти після вакцинації. Про це свідчать клінічні дослідження кожної з вакцин.

Якщо не відчуваєте жодних симптомів — це не означає, що вакцина не працює, і ви будете незахищені

 

Джерело.