facebook

Поки коронавірус продовжує набирати обертів в Україні і щодобово фіксується понад 25-27 тисяч випадків захворювання, у величезному Китаї звітують лише про кілька сотень хворих. Наприклад, за останню добу в Піднебесній виявили 104 інфікованих мешканців.

Українка Яна, яка живе в КНР, розповіла OBOZREVATEL, що подолати пандемію вдалося завдяки суворим заходам та жорсткому контролю з боку держави. Хоча вона вважає, що реальна захворюваність може бути набагато вищою за офіційну статистику. Докладніше читайте в матеріалі.

Китай має свою Дію
Яна мешкає в місті Нінбо на північному сході Китаю. За її словами, китайська влада успішно бореться з COVID-19 з кількох причин, насамперед – у країні діють серйозні заходи безпеки.

“У кожного є система контролю “Код Здоров’я” – це QR-код із внесеними паспортними даними, який жителі показують на вході до громадських місць. Він може бути трьох кольорів – зелений, жовтий та червоний. Зелений – здоровий, жовтий – могли бути контакти із зараженою людиною, червоний – користувач хворий. Із двома останніми людину нікуди не пускають, тому що є можливість зараження”, – розповіла вона.

Є ще одна програма, яка показує всі переміщення користувача за останні 14 днів. У ній відображається буквально всі – поїздки у транспорті, походи до супермаркетів та торгових центрів, виїзди за межі провінції. І якщо в людини виявляють коронавірус, то за допомогою програми влада виявляє всіх осіб, які контактували із зараженим.

“Люди, які їздили до Діснейленду минулими вихідними, зараз змушені сидіти на карантині. Все через те, що в парку була жінка з COVID-19. Уряд за допомогою коду відстежив, куди вона ходила і з ким спілкувалася. І всіх контактних осіб посадили на самоізоляцію. Жінка мала надати всю цю інформацію, тому що за її приховування можуть навіть ув’язнити”, – розповіла Яна.

Іноземців не пускають, визнають лише вакцину CoronaVac
В’їзд іноземцям до Китаю зараз заборонено. Пустити можуть лише за робочою візою, але на дуже жорстких умовах.

Щоб потрапити в країну, необхідно вакцинуватися препаратом CoronaVac (інші вакцини тут недійсні), а після цього ще й відсидіти два карантини – 14 днів у спеціальному готелі та стільки ж вдома.

За словами українки, примусової вакцинації у країні немає. Але зараз у Китаї щеплено понад 70% населення. У громадян, які зробили укол, “Код здоров’я” змінюється із зеленого на золотий. Щоправда, жодних переваг вакцинація наразі не дає.

“Але скоро хочуть вести правила, що до торгових центрів та інших громадських місць зможуть зайти лише люди з щепленням”, – додала дівчина.

Шкідливі китайці та занижена статистика
У пік поширення інфекції ходили містами і несумлінні громадяни. Так, деякі китайці, які підхопили вірус, намагалися заразити здорових громадян.

“У 2020 році жінка зайшла в ліфт житлового будинку і кілька разів плюнула на панель з кнопками. Мабуть, вона могла бути хвора на коронавірус і хотів заразити інших. Через кілька днів її затримали і доставили до відділення поліції. Порушниця отримала покарання у вигляді семиденного арешту”, – розповіла Яна

За словами дівчини, влада може свідомо занижувати статистику, щоб не викликати страх серед населення – адже це впливає на їхню роботу та економіку країни. Справді, 2020 року з’ясувалося, що Нацкомісія охорони здоров’я не вносить безсимптомних носіїв вірусу до загальної статистики. В результаті влада інших країн стала звинувачувати КНР у брехні щодо ситуації з коронавірусною інфекцією.

Загалом, якщо порівнювати з українцями, то китайці більш усвідомлено ставляться до карантинних обмежень. Навіть у метро та магазинах усі носять маски, правил ніхто не порушує. “Вони знають, що коронавірус дуже небезпечний, вони бачили скільки людей померло, у всіх є особиста відповідальність”, – резюмувала Яна. До того ж сама влада Піднебесної готова жорсткіше реагувати на будь-які порушення та непокору з боку громадян.

Джерело.