facebook

Холестерин є речовиною схожою на жир, що міститься у кожній клітині організму. Він необхідний для побудови клітин, статевих гормонів чи гормонів надниркової кори, синтезу жовчних кислот, обміну вітаміну D та інших не менш важливих процесів. Підвищення рівня так званого “поганого” холестерину та зниження “хорошого” може стати причиною виникнення серцево-судинних захворювань.

Лікар Тарас Жиравецький у своєму Telegram-каналі розповів про зв’язок рівня холестерину з вагою, віком та дієтою, а також про міфи навколо нього.

Через холестерин, а саме його рівень, за словами лікаря, можуть утворюватися атеросклеротичні бляшки у судинах. Внаслідок цього відбувається звуження судин, що призводить до недостатнього кровопостачання органу та як наслідок порушення його роботи або навіть його відмирання.

Може також статися розрив бляшки, що передує утворенню тромбу. Це призводить до зупинки кровообігу у певній ділянці нашої системи кровообігу.

Міфи про холестерин
Рівень холестерину, як зазначив Жировецький, від маси тіла не залежить.

“Нещодавно приймав пацієнта вагою 130 кг з ідеальною ліпідограмою (аналіз, що показує не тільки загальний холестерин, але і його частини (хороший і поганий і тригліцериди)). І навпаки, часто приходять пацієнти вагою 60 кг і зростом 180 з холестерином 8 (при нормі до 5,2)”, – поділився лікар.

При цьому норми рівня холестерину постійно переглядаються. В Україні ця норма – 5,2, у Швейцарії – до 6,8 одиниць.

Важливо при цьому відношення “хорошого” холестерину до “поганого” – це коефіцієнт атерогенності, його норми постійно переглядають.

“Парадокс у тому, що при ідеальних показниках холестерину у вас може утворитися бляшка у судинах, і навпаки, при високих показниках холестерину є пацієнти, у яких ми не знаходимо жодної бляшки “, – зазначив Жиравецький.

Фахівець також зазначив, що здоровий спосіб життя, правильне харчування та спорт не кардинально впливають на рівень холестерину, як багато хто звик вважати.

За словами лікаря, найбільшою проблемою нашого організму є системне запалення. Це патологічний процес, захисна реакція організму на дію шкідливих агентів, що є комплексом тканинно-судинних змін. Це один із процесів, що лежить в основі багатьох захворювань, різних за своєю природою.

Запалення зазвичай відбуваються з такими ознаками: почервоніння, набряк, підвищення температури, порушення функції. У судинах це відбуватиметься, як і в інших органах, проте людина цього не відчуватиме.

Лікар уточнив, що бляшка ц судині — не що інше, як реакція нашого організму на запалення, а не на те, що у нас є високий показник холестерину у крові.

Що ж показує високий рівень холестерину в аналізах
Те, що у нас в організмі проходить системне запалення та печінка виробляє більше холестерину для відновлення нашого організму, додав лікар.

 

Джерело.