facebook

Обіцяних сертифікатів для тих, хто перехворів або зробив тест досі немає – в Мінцифри розводять руками – “Дія” недороблена, почекайте ще. І це тоді як червоні зони вже введені в 15 областях, де без сертифікату заборонено працювати в низці сфер, користуватися громадським транспортом і відвідувати громадські заклади. Щоб отримати сертифікат вакцинуватися змушені й ті, хто перехворів кілька днів тому. ПЛР-тести і довідки від лікарів без підтвердження в “Дії” – недійсні, згідно постанови Кабміну.

Отже висновок простий: вакцинуватися мусять усі. Це нині єдиний легальний спосіб отримати сертифікат.

А от що і як працюватиме за наявністю такого сертифікату, та що очікує тих, у кого його немає – розбирався Realist.online.

Що забороняється без сертифікату?
У червоних зонах для людей без сертифікату закривається низка можливостей на час карантину.

відвідування барів, кафе і ресторанів;
відвідування ТРЦ;
відвідування розважальних закладів;
відвідування непродуктових магазинів;
відвідування закладів культури і проведення культурних масових заходів
відвідування спортзалів, фітнес-центрів і басейнів;
проведення масових заходів (спортивних, розважальних, соціальних, рекламних);
діяльність ринків, крім продовольчих;
працювати готелям, де немає 100% з персоналу сертифікатами. І всі відвідувачі повинні мати сертифікати;
громадський транспорт.

Люди, які мають сертифікат про вакцинацію або з результатом ПЛР-тесту, чи ті, які перехворіли, не мали би відчути таких обмежень. Разом з тим просто ПЛР-тест або довідка від лікаря – не підходять у якості документу. Вони мають бути підтверджені у “Дії”, говориться в постанові. Тому нині ці заклади можуть прийняти лише сертифікат про вакцинацію.

Це означає, що люди, які не можуть щепитися через протипоказання, можуть втратити дохід і доступ до базової інфраструктури. Бо ковідні сертифікати на базі ПЛР тестів і для тих, хто перехворів, – ще тільки на етапі бета-тестування. І коли вони повноцінно запустяться – невідомо.

Джерело.