facebook

Лікарі кажуть, найкращий спосіб профілактики – вакцинація.

Лише міцний імунітет справді допомагає боротися з вірусами та бактеріями. Але зміцнити його можна тільки щоденною працею.

Про те, від яких звичок варто позбутися, а які, навпаки – запровадити – 25 жовтня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Лікарі кажуть, найкращий спосіб профілактики – вакцинація. Це не гарантує того, що ви не захворієте, але значно підвищує вірогідність того, що перебіг хвороби має бути значно легший.

Також дієтологиня радить в осінній період додавати до щоденного раціону ягоди, але без цукру.

“Цукор у надмірній кількості, у рідкому стані особливо – компоти, фреші, соки, чай з медом – знижує імунну систему, якщо людина починає вживати такі продукти часто. Оскільки цукор, все ці продукти – крім глюкози і фруктози нічого не містить”, – зазначає дієтологиня Катерина Толстікова.

Якщо ж говорити про ідеальну тарілку, то вона має бути такою: де половина – це вуглеводи, порівну овочі та каші. Третина – жири, а це горіхи і сир. І п’ята частина – білки – тут або м’ясо, або риба.

На додаток до харчування – спорт, прогулянки і здоровий сон. Сімейна лікарка Вікторія пояснює – на імунну систему напряму впливає спосіб життя. І всі корисні звички – їй допоможуть, погані – як-от куріння чи алкоголь – навпаки, зроблять слабшою.

“І пам’ятаємо про гаджети, світло. За дві години до сну вже бажано уникати їхнє використання, приглушене світло, щоб організм уже готувався до сну”, – радить сімейна лікарка Вікторія Клочан.

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.