facebook

У військовій частині, де сталася стрілянина, були і тортури, і цькування, і моральний тиск. Особливо тих, хто розумніший, освіченіший, розповіла екс-військова.

Колишня військово службовка Олена Липовенко розповіла про знущання та цькування у Національній гвардії України. Вона служила у 2018-2019 роках у військовій частині 3021 у Дніпрі, де Артемій Рябчук застрелив 27 січня п’ятьох товаришів по службі.

В ефірі програми Свобода слова Савік Шустер Ліповенко розповіла, що коли захворіла, їй не надавали допомоги, змушували одягати 18-кілограмовий бронежилет. Крім того, командири нібито закрили дівчину в кабінеті та сміялися з неї.

“Коли під час служби я знепритомніла, командири мене закрили у своїх кабінетах і сміялися з мене. Тоді я сказала, що зроблю з собою щось, якщо мені не допоможуть, що я тут помру”, – згадала Липовенко.

За її словами, у неї була температура 38-39 градусів, яка трималася довгий час, потім була внутрішня кровотеча. Незважаючи на це, Олену нібито змушували виходити на службу, одягали все обмундирування.

Липовенко зазначила, що її відправили в гінекологічне відділення, хоча вона мала оніміння обличчя та лівої руки. Вона стверджує, що саме так ставилися й до інших солдатів.

“У цій військовій частині були і тортури, і цькування, і моральний тиск. Особливо тих, хто розумніший, освіченіший, хто не курить, не вживає алкоголь, хто хоче домогтися справедливості і сумлінно виконує свої обов’язки”, – розповіла колишня військовослужбовця.

Вона вважає, що причиною такого ставлення є те, що солдати не знають своїх прав.

Водночас ведучий програми Савік Шустер додав, що, за інформацією від його джерел, протягом 2018-2019 років у військовій частині 3021 було зафіксовано два випадки самогубства, а з жовтня 2021 року дві людини намагалися накласти на себе руки, одна викинулася з вікна, а ще один намагався порізати вени. Ще п’ять людей самовільно залишили частину.

 

Джерело.