facebook

Він каже, що ви можете “спіймати” штраф від ТЦК, навіть якщо не отримували повістку.


Адвокат Роман Сімутін звернув увагу на такий нюанс в Україні під час мобілізації, як штраф від територіального центру комплектування за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку.

У своєму YouTube-каналі він розповів, що нерідко українці дізнаються про штраф від ТЦК лише через кілька місяців. А на оскарження такого рішення є лише 10 днів.

Насамперед адвокат радить разом із позовом подавати заяву про поновлення строку на оскарження постанови. “Найпоширеніший випадок, коли ви дізналися про штраф, – це відкриття виконавчого провадження. З моменту, коли виконавець на ваш запит надасть цю постанову, починається відлік 10 днів”, – каже Сімутін.

Він додав, що саме за цей час ви повинні подати позов та заяву про поновлення строку на оскарження, де зазначити, що дізналися про штраф декілька днів тому від відповіді виконавця.

“Не збирайте докази і не чекайте відповіді від ТЦК про причини накладення штрафу – ви просто банально не встигнете у десятиденний строк. І обов’язково витребуйте не матеріали виконавчого провадження, а саму постанову про накладення штрафу”, – заявив правник.

У позові він радить звернути особливу увагу на момент вручення повістки та розгляд самої справи без вашої участі. Адже якщо вам не вручили повістку, то з імовірністю 90% ваш підпис просто підроблений.

Крім того, продовжив Сімутін, про час та місце розгляду справи вас обов’язково повинні були належно повідомити з ТЦК: не можна винести постанову і притягнути вас до адмінвідповідальності, тобто накласти штраф без належного повідомлення про розгляд справи, наприклад, у приміщенні ТЦК.

“Якщо у справі такі відомості будуть відсутні, ви однозначно виграєте справу, бо це серйозний “косяк” останніх”, – каже адвокат.

Й, підсумовуючи, він порадив обов’язково скасовувати постанову про накладення штрафу, “інакше вам загрожуватиме кримінальне переслідування”.

Адвокат Ростислав Кравець про штрафи за ухилення від мобілізації
Військовозобов’язаних українців лякають штрафами за ухилення від мобілізації. Тож адвокат Ростислав Кравець порадив, як оскаржити такі рішення. Він зазначив, що якщо вам не вручали повістку, ви можете оскаржити рішення про штраф, щоб у майбутньому він не переріс вже кримінальне провадження. На оскарження у вас є лише 10 днів.

Джерело.