facebook

В одному з сіл Одеської області розгорівся скандал: 11-річна дівчинка зламала руку під час уроку фізкультури, але в школі не звернули особливої уваги на НП і просто відпустили дитину додому, навіть не повідомивши її мамі про те, що сталося. Жінка намагалася добитися справедливості після травми доньки, але педколектив залишався байдужим, а в поліції їй навіть погрожували складанням протоколу “за невчасно надану допомогу”.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Учениця зламала руку та її відпустили додому
Учениця 6 класу Новозарицької школи (Захарівський район) зламала руку на уроці фізкультури ще 16 грудня. За словами мами Олени Дунської, нова вчителька Олена Христоризенко змусила дівчинку стрибати через козла.

“Дочка не хотіла втретє стрибати, оскільки взагалі раніше такого не робила, але вчителька сказала – треба. Сама відвернулась і чимось займалася в телефоні. Дочка стрибнула невдало і в неї одразу захворіла рука, вона наче перекрутилася. Дочка розплакалася, але вчителька лише усміхнулася”, – розповідає жінка OBOZREVATEL.

Потім дівчинка попросила вийти. Вихователька дитячого садка, який знаходиться в одному приміщенні зі школою, на той момент була поряд. Вона поцікавилася, що трапилося з дитиною, почала заспокоювати її і перев’язала руку хусткою.

Пізніше вчителька фізкультури все ж таки принесла з кухні морожену рибу і стала прикладати як холод до руки. Дівчинка ще пішла на уроки, але біль був настільки сильним, що вона сама відпросилася додому. “У школі немає навіть медсестри. Ніхто з учителів не зателефонував мені і не повідомив, що трапилося. Ніхто не викликав швидку”, – обурюється Олена Дунська.

Дівчинка розповіла мамі про те, що сталося тільки ввечері, коли та повернулася з роботи. На той час біль уже вщух і Олена вирішила поспостерігати за рукою. Але наступного дня дитині вже важко було повертати кінцівкою. Припустивши, що сталося розтягнення, дівчинку не пустили до школи та залишили вдома. Але незабаром рука опухла, а потім почав синіти палець.

“Ми поїхали до райцентру. Нам, щоб дістатися туди, потрібно 600 грн за машину заплатити. Взяли направлення на рентген. На знімку лікар побачив подвійний перелом та дочки наклали гіпс”, – каже мама школярки.

У школі розбиратися не стали, а поліція навіть погрожувала мамі
Мама повідомила школу про перелом у дитини, але реакція педагогів була дивною. Вчителька фізкультури заявила, що вони мають взяти довідку, і в такому разі дівчинку звільнять від фізкультури. У самому педколективі навіть не спробували розібратися, як так вийшло, що ніхто не надав допомоги учениці зі зламаною рукою і не подзвонив її мамі.

Не менш дивною була реакція місцевої поліції. Мама написала заяву, але поговорити зі слідчим Тодоренком вдалося лише по телефону, оскільки співробітниця перебувала на похороні. “Вона мене запитала: “Чого ви хочете? Це нещасний випадок. Ми ще на вас протокол складемо за невчасно надану допомогу”. Виходить, що школа не винна, а в усьому винна я”, – дивується мама дівчинки.

У районі почали займатися перевіркою цієї НП лише після того, як Олена почала скаржитися до всіх інстанцій, включаючи урядову гарячу лінію.

“Новозарицька школя є філією опорної школи. Її директор створила комісію та провела перевірку. Справді, факт того, що дівчинка зламала руку, підтвердився, нам про це повідомили у лікарні. У поліції кримінальне провадження не відкривали, оскільки немає складу злочину. Отримали пояснення у директора філії школи та вчителі фізкультури.

Згідно з висновками комісії, дитина справді має травму. Завідувачка філією школи Ганна Рангу та вчитель фізкультури Олена Христоризенко отримали догани за невідповідне виконання своїх обов’язків. За те, що вони відпустили дитину, не поцікавилися її здоров’ям. Директор центральної школи продовжує спостерігати за станом здоров’я дитини і ми сподіваємось, що дівчинка видужає”, – повідомив OBOZREVATEL директор відділу освіти Захарівської ОТО Олег Воєділов.

Батьки вважають за краще не виносити сміття з хати
Щоправда, ставити крапку у цій історії ще зарано. Новозарицька школа настільки маленька, що у кожному класі тут навчаються по 2-4 особи. Часто уроки проводяться спільно, наприклад, об’єднують 6-й та 7-й класи. Найчастіше вчителі викладають одразу кілька предметів.

При цьому, за словами матері постраждалої дівчинки, за два тижні, поки вона сиділа вдома зі зламаною рукою, лише один педагог передав їй завдання. “Ніхто з учителів не те, що не поцікавився здоров’ям, вони навіть не передали домашнє завдання. Дівчинка не написала жодної контрольної наприкінці півріччя, вона не отримала табель. І якщо ви думаєте, що це вперше, то помиляєтеся. Під час локдаунів, коли діти займалися на віддаленні, багато вчителів не проводили уроки. Можна назвати лише пару педагогів, які дійсно переживають за знання у дітей. Решті все одно”, – обурюється Олена.

Також вона розповідає, що директорка кілька місяців сама збирала гроші з батьків на шкільне харчування, по 170-250 грн на місяць. “Вона скасувала батьківський комітет і сама цим зайнялася. Після того, як я почала обурюватися, ось зараз знову вибрали комітет, який робитиме закупівлі продуктів”, – каже мама дівчинки.

Зрозуміло, принциповість Олени мало кому подобається зі співробітників школи. Багато батьків учнів цієї школи взагалі намагаються замовчувати будь-які проблеми, оскільки побоюються, що навчальний заклад можуть закрити. У такому разі їхнім дітям доведеться їздити на уроки до сусіднього села.

 

 

Джерело.