facebook

В Україні триває загальна мобілізація, а також змінюється призовний вік. Тепер і громадянам 16 років нікуди не сховатися від мобілізації

Настане масова мобілізація, навіть 16-річні не сховаються
За результатами засідання Уряду 16 серпня в Кабміні повідомили, що буде створено перелік усіх громадян України чоловічої статі віком від 16 до 60 років, дані яких мають бути внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які підлягають постановці на військовий облік. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

Ще 4 квітня набрав чинності Закон про цифровізацію військового обліку, метою якого є ідентифікація військовозобов’язаних громадян, що здійснюється з використанням коштів Єдиного електронного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».

Також цей законопроєкт передбачає розміщення інформації, що надається партнерами та нашою інформацією у так званих «хмарах», тобто вона зберігатиметься фактично на «хмарах» на серверах наших партнерів за кордоном.

По-перше, вони готові платити за це. І передбачали у наступному пакеті фінансування на 100 млн доларів. Це покриє багато років зберігання цієї інформації

Після ухвалення закону про цифровізацію військового обліку одним із найцікавіших питань було те, як наповнюється даними про осіб Реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг». Адже саме з цією базою працює ТЦК, яка потім розсилає повістки. А за новим законодавством систематична неявка на порядку денному може призвести до автоматичного блокування рахунків, арешту коштів та стягнення майна.

Закон про цифровізацію обліку передбачав, що для формування бази даних Реєстру «Оберіг» Центральна виборча комісія, Державна податкова служба та Державна міграційна служба подають шляхом електронної взаємодії до Реєстру «Оберіг» відомості про всіх громадян України віком від 18 до 60 років.

Тобто дані мали вносити автоматично з бази Єдиного демографічного реєстру, де мають бути всі чоловіки, які колись отримували паспорт у вигляді ID-картки або закордонний паспорт, а також з реєстрів ЦВК та ДПС, а отже, і про всіх, хто голосував на виборах і чи платив податки.

Отже, 16 серпня в Уряді повідомили, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном та звертаються за оформленням українського чи закордонних паспортів, проходитимуть перевірку дійсності своїх військово-облікових документів через державну електронну систему “Трембіта”.

Тобто ця взаємодія вже почне працювати, а отже, Реєстр «Оберіг» повноцінно взаємодіятиме з базами даних Міграційної служби.

Також у Кабміні повідомили, що «буде сформовано перелік громадян України чоловічої статі віком від 16 до 60 років, дані яких мають бути внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які підлягають постановці на військовий облік.

Це означає, що в Уряді сподіваються запустити повноцінний обмін даними між реєстрами, щоб зібрати дані про всіх чоловіків 16-60 років із різних реєстрів.

Також Кабмін затвердив порядок, що визначає механізм реалізації експериментального проєкту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей призовників, військовозобов’язаних та резервістів шляхом електронної інформаційної взаємодії між національними електронними інформаційними ресурсами.

Таким чином, за допомогою цього автоматичного обміну будуть встановлені чоловіки, які не стоять і не стоять на військовому обліку. Отримавши їх актуальні дані про місце проживання, місце знаходження та роботи з інших реєстрів, очевидно, держава зможе «побачити» їх та притягнути до відповідальності за порушення правил військового обліку та мобілізації.

Джерело.