facebook

В інформації, що поширюється вказується про визнання недійсними атестатів про середню освіту та дипломів про вищу

Сайт StopFake наголошує, що ця інформація не відповідає дійсності.

В Україні не будуть забирати атестати і дипломи про освіту у тих, хто не оновив дані у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Користувачі соцмереж активно поширюють та коментують інформацію про те, що в Україні нібито ухвалили рішення позбавляти атестатів і дипломів про освіту тих чоловіків, які не оновили дані у ТЦК та СП.

У таких повідомленнях агітпроп прикріплює скриншот українського ЗМІ «Українська правда», яке нібито й опублікувало таку новину.

На самому скриншоті видно тільки назву новини: «Чоловікам, які не оновили свої дані в ТЦК, скасують атестати про середню освіту та дипломи про вищу освіту – нова Постанова КМУ». Сам текст, який розкривав би деталі публікації, на «скриншоті» не зображено.

Між тим, на сайті «Української правди» відсутня така новина.

На фейковому скриншоті видно, що публікацію нібито було зроблено 14 серпня 2024 року о 15 годині 11 хвилин за авторства Валентини Романенко. У цей час на сайті ЗМІ справді з’явилася новина такого автора, але із зовсім іншою назвою: «Генштаб закликав українців та іноземців не проникати до зон бойових дій без дозволу».

StopFake також виключає можливість того, що новину з часом було видалено або змінено виданням. Сервіс вебархіву WayBackMachine одразу після публікації вищезгаданої новини зберіг стартову сторінку українського ЗМІ. На ній відсутня новина про атестати та дипломи.

Крім цього, у назві фейкового скриншоту йдеться, що рішення забирати атестати та дипломи нібито передбачено постановою Кабінету Міністрів України. StopFake також перевірив цю інформацію на сайті Кабміну і не виявив такого документа.

Тим часом, багато українців сприйняли повідомлення «за чисту монету». Це видно з коментарів під одним з таких повідомлень – подаємо чи не найбільш толерантні з майже з 3 тисяч висловлювань:

Раиса Захаровна

щось любові до батьківщини після подібних законів не додається

 

Just one shot’n’go

бачу у міністра освіти з освітою все дуже погано

 

Rostuslav

в цій країні більше немає за що і за кого воювати

 

Лёка

Гроші за навчання повертатимуть?

Галина

Це пряме порушення прав людини. Людина отримала освіту (законно) і це зворотної дії в часі не має. Так само і водійське посвідчення.

Ксюша

а свідоцтва про народження теж анулюють? паспорт?

Анастасія Довбуш

З такими міністерствами і ворогів не потрібно!!! Просто немає слів, щоб висловити весь негатив!!!!!

Джерело.