facebook

У дитячому садочку №681 в Святошинському районі Києва спалахнув скандал через побори. Голова батьківського комітету однієї з груп постійно вимагала здавати гроші, за минулий рік “набігло” понад 50 тис. грн за одну дитину.

Давати звіти про витрати грошей з фонду іншим батькам вона відмовилась. Тепер у групі немає батьківського комітету – як їм це вдалося, у Facebook-спільноті “Батьки SOS” розповіла одна з повсталих мам Марина Боднар.

Що сталось
Донька Марини Бондар ходить до садочка №681 у Святошинському районі Києва. У них був батьківський комітет, до якого належала лише одна жінка. Тож вона була і головою комітету і, власне, комітетом. Марина Бондар зазначила, що цю маму добре знають у районі, тож їй довіряли. Кожного місяця батьків вона просила батьків здати якісь гроші, а витрачала їх на власний розсуд.

“Але помилка була в тому, що за минулий навчальний рік жодного разу ніхто з батьків не запросив звіт, хоча загалом за минулий навчальний рік батьками було здано понад 50 тис. грн (на ремонт групи та щомісячно у фонд)!”, – написала жінка.

У травні у батьківський Viber-чат прийшло повідомлення, мовляв, у фонді групи мінус 2 тис. грн, знову треба здавати. Це обурило Марину Бондар і вона почала з’ясовувати, куди голова батьківського комітету витрачає гроші. І це вилилось у великий скандал.

 

П’ять тисяч на подарунки
За словами користувачки, на початку цього навчального року голова батьківського комітету (ГБК) запропонувала внести:

до фонду групи – 200 грн;

на канцелярію та зошити для підготовки до школи – 300 грн.

Ще жінка зазначила, що на привітання педколективу садочку зі святом працівників дошкілля 27 вересня збирається витратити 5 тис. грн.

Аргумент голова батьківського комітету навела такий: “Моя дитина в садочку проводить 80% свого часу, і я хочу, щоб у неї були повноцінні свята, з маленькими подарунками (ціна для подарунка до 100 грн – це дрібниці, за сьогоднішніми цінами)… Щоб їй було весело, щоб її зустрічали вихователі (музика, фізкультура тощо) з гарним настроєм. І якщо для цього треба привітати весь педколектив на 5000 грн, то я вважаю, що це треба зробити!”.

 

Помста за незгоду
Марина Бондар не погодилась вносити таку велику суму, і внесла тільки ту частину, яка мала йти на потреби її дитини. Зошити вона купила заздалегідь, віднесла до групи і підписала на ім’я доньки.

Але оскільки жінка здала не всю суму, голова батьківського комітету прийшла у групу і попросила вихователя віддати зошити, куплені для її дитини. І вихователь це зробила. Поки вони розбиралися з цією історією, донька Марини займалась на листочку.

Скандал, образи, приниження
Після цього випадку, за словами Марини Бондар, одні батьки взяли сторону голови комітету. Ще три мами теж почали цікавитись, а на що жінка витрачає гроші з фонду.

“Коли ми (я і ще три мами) запросили звіт за минулий навчальний рік, то отримали відповідь, що вона “Гроші вкрала, а звіт викинула”. Ми звіт так і не бачили, як і інші батьки”, – зазначила Марина Бондар.

 

Тим часом конфлікт набирав обертів. Крім переписок з головою батьківського комітету, вона та інші повсталі мами почали отримувати образливі повідомлення від тих, які підтримали голову батьківського комітету. Скриншот одного з таких вона додала.

“Ідіть на роботу, щоб не рахувати кожну копійку. А Олі я ще зарплатуплатила б, що вона цим усім займається і розгрібає ваше г*вн*!.. Чесно, з**б*ли вже за ці дні всіх! Навіть вихователів! Жаднюги кінчені! Валіть до іншої групи!”, – йдеться в повідомленні від користувачкі з ніком Аннушка.

Що зробили повсталі мами
Спочатку мами, які виступили проти поборів, звернулись до завідувачки садочка.

“Ми ж не знали, що там “свої стосунки” з нашою ГБК, і наш похід був просто “ні про що”. Хоча керівництво садочка нас вислухало, і обіцяли якось вирішити всі питання”, – зазначила Марина Бондар.

Потім були батьківські збори за присутності адміністрації садочку. За словами жінки, там її намагалися принизити, зачитали і висміяли заяву, яку вона написала до районного управління освіти і копію якої залишила завідувачці для ознайомлення.

Після цих зборів Марина Бондар і ще три мами звернулись департаменту освіти і науки КМДА та управління освіти Святошинської районної держадміністрації.

В садочку почалися перевірки, серйозних порушень не виявили. Після перевірок їх запросили до районного управління освіти на бесіду.

“Нас вислухали, були розібрані деякі питання. Був дуже помітний контраст між тим, як діалог з батьками вели представники управлінь, і як вела діалог директор садочку на зборах батьків. А взагалі, все в спокійній обстановці розібрали і обговорили”, – зазначила Марина Бондар.

Зокрема, з’ясувалось, що з 2017 року адміністрація садочка не зверталась до чиновників чи депутатів по допомогу, не бере участь у якихось державних програмах.

“По нашій заяві – завідувачці догана. А от нашому вихователю нічого, виходить, віддала зошити, та й все. Хоча мала б сказати, що “мами, розберіться між собою за стінами садочку, а зошити я віддавати не маю права”, – зауважила жінка.

Марини Бондар наголосила, щоу групі її дитини батьківської комітету більше немає, внесків теж.

“Зі слів вихователя, ії було позбавлено преміі також, але не рішенням управлінь. Маю надію, що продовження конфлікту вже не буде”, – додала жінка.

Вона також дала кілька порад батькам, які опинились в подібній ситуації:

всі звернення до адміністрації закладу треба подавати тільки у письмовій формі (і щоб при вас її зареєстрували);

якщо адміністрація не вживає заходів, звертатись до районного управління освіти, департаменту освіти міста, Міністерства освіти і науки;

якщо було вимагання грошей – до прокуратури, особливо якщо від педколективу;

бути готовими, що інша сторона конфлікту збиратиме компромат – на минулих місцях роботи, у попередньому садочку, розпитувати знайомих, замовляти пости чи коментарі у соцмережах *(Марина Бондар зазначила, що так було у її випадку).

 

Джерело.