facebook

Українці можуть отримати штраф за несвоєчасну оплату комунальних послуг: що потрібно знати

В Україні боржникам за комунальні платежі можуть нараховувати пеню, примусово стягувати борги та відключення від послуг. Виняток становлять мешканці тимчасово окупованих територій і зон бойових дій. Про це йдеться в постанові КМУ №1405 від 29 грудня 2023 р., повідомляє Фокус.

На всій території України, окрім тимчасово окупованих територій і в зон активних бойових дій, за несплату комунальних послуг боржникам загрожує нарахування штрафів і пені, стягнення заборгованості через суд, відключення від комунальних послуг.

У разі тимчасової відсутності споживача та інших осіб в житловому приміщенні понад 30 календарних днів за комунальні послуги можна не платити. У такому разі обов’язково потрібно подати заяву про це постачальникам комунальних послуг в електронній або в паперовій формі та надати для підтвердження факту відсутності такі документи:

довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання;
довідка про проходження військової служби;
довідка про відбування покарання;
документи, що підтверджують перетин державного кордону України.
Відповідальність за несплату ЖКП можу застосовуватися в формі:

стягнення пені – на борг нараховується пеня, яка не повинна перевищувати 0,01% суми боргу за кожен день прострочення і 100% від загальної суми боргу;
відключення від послуги – здійснюється у строки, встановлені законом і договором;
стягнення заборгованості через суд – примусове стягнення коштів здійснюється через суд у спрощеному режимі без запрошення боржника до участі в судовому засіданні.

Джерело.