facebook

Нацбанк готує масштабне нововведення: що чекає на українців

Голова НБУ Андрій Пишний розповів про амбітні плани

Національний банк планує масштабне нововведення, яке має полегшити надання банківських послуг у регіонах. Що зміниться для українців, розповів голова НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю Forbes.

Регулятор розглядає можливість ввести до банківського законодавства поняття обмеженої банківської ліцензії. Такий крок дозволить мешканцям невеликих населених пунктів та прифронтових регіонів отримати доступ до певних банківських послуг.

“У деяких регіонах класичне банківське відділення з огляду на стандартні вимоги до нього буде безнадійно нерентабельним”, – пояснив Андрій Пишний.

Цю ліцензію видаватимуть компаніям або банкам, які зацікавлені у наданні банківських послуг у невеликих населених пунктах. Вимоги до таких установ будуть менш жорсткими, ніж до чинних банків, а перелік послуг обмеженим.

Зокрема, Нацбанк планує залучати поштових операторів, рітейл та представників іншого бізнесу.

Таким чином, максимальна кількість українців буде забезпечена можливістю користуватися банківськими послугами за місцем проживання. На даний момент, наприклад, деякі пенсіонери змушені їздити до сусідніх населених пунктів, де є банк, щоб отримати свою пенсію.

Джерело.