facebook

“Понад 33 000 зарплати”: українцям розповіли, на яку пенсію можна розраховувати громадянам з конкретною зарплатнею

Пенсія, яку будуть виплачувати українцям, що отримують понад 33 тисячі щомісячної зарплати, і мають 35 років стажу, не сягатиме навіть 10 тисяч гривень.

Як інформує “Today.ua”, такою виходить розрахункова пенсія громадян, які щомісяця отримують суму, що дорівнює двом середнім зарплатам.

Українці, вік яких наближається до заповітного пенсійного порогу, дедалі частіше починають замислюватись над розміром майбутньої пенсії. Люди, які отримують зарплату, вдвічі вищу за середню по Україні, небезпідставно розраховують і на гарну пенсію. Але це не зовсім так. Пенсія, яку будуть виплачувати українцям, що отримують по дві середні зарплати на місяць, та мають 35 років стажу, не сягатиме навіть 10 тисяч гривень.

На сьогодні середня зарплата по Україні становить 16 836 гривень. Отже заробіток, що дорівнює двом середнім зарплатам, становить 33 672 гривні. Водночас при розрахунку пенсії береться як індивідуальна зарплата майбутнього пенсіонера, так і середня зарплата в Україні за попередні три роки. Її величина становить 13 559,42 грн. Так от, якщо підставити у формули розрахунку пенсії ці дані, то вийде розрахункова пенсія в сумі 9491,5 грн. Отже, українці із дуже пристойною зарплатою не можуть навіть заробити на пенсію розміром у 10 тисяч гривень.

Водночас у нас в Україні пенсію, більшу за 10 тисяч гривень, отримують 1,2 млн громадян. На загальному тлі, що налічує 10,1 млн українських пенсіонерів отримувачів такої високої пенсії небагато – трохи більше 11%. Решта ж пенсіонерів отримують менше за 10 тисяч.

Водночас більша частина з них (6,1 млн осіб) мають пенсію, нижчу за 5 тисяч гривень. А у 2,5 мільйона з них пенсії взагалі не дотягують навіть до 3 тисяч гривень.

Причому, як прогнозують аналітики, після війни ситуація буде ще гірша. Держава вже не зможе забезпечити майбутнім пенсіонерам навіть тих виплат, які мають теперішні. Через це у владі дедалі голосніше лунають ідеї на підтримку накопичувальної пенсії. Кажуть, створення накопичувальних особистих фондів – це єдиний вихід для українців не залишитися у старості наодинці зі злиднями.

Джерело.