facebook

Всі деталі

Українці, які мають потребу доглядати за хворими родичами, тепер мають можливість зарахувати цей період у свій страховий стаж, що відкриває їм шлях до вчасної пенсії. Цю важливу ініціативу анонсували у Telegram-каналі “Уряд online”, підкреслюючи необхідність підтримки та допомоги громадянам, які доглядають за хворими членами родини.

За новими правилами, особам, які офіційно оформили догляд за родичем, потрібний період буде зараховано у їхній страховий стаж. Це створює можливість навіть ніде не працюючим громадянам поповнити свій стаж і отримати право на вчасну пенсію у майбутньому.

Про це повідомляє сайт Today ua.

Важливо зазначити, що на право оформлення догляду за родичем мають право різні категорії громадян, серед них – люди з інвалідністю, діти з інвалідністю, тяжкохворі особи та інші, для яких догляд потрібний на постійній основі.

Щоб оформити догляд за хворим родичем, спочатку сама особа, яка потребує допомоги, повинна звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар видаватиме направлення на консультативну комісію, яка видасть медичний висновок щодо необхідності стороннього догляду.

Після отримання висновку комісії, доглядач повинен звернутися до ЦНАП або місцевої соціальної служби з пакетом необхідних документів, серед яких заява про бажання здійснювати догляд, згода особи, за якою доглядатимуть, а також паспортні та фінансові документи.

На підставі поданих документів представники соціальної служби вирішують питання призначення доглядача за безпорадним родичем.

Джерело.