facebook

Уже цього місяця в Україні відбудеться індексація пенсій, і пенсіонери почнуть отримувати оновлені виплати. При тому окрема категорія громадян може отримати пенсію одразу за пів року однією виплатою.

Як інформує “Today.ua”, така можливість передбачена законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Про те, хто має таке право навіть під час війни, розповіли у Пенсійному фонді України. Йдеться про пенсіонерів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

До речі, українські пенсіонери, які перебувають за кордоном, можуть отримувати там українську пенсію. Однак така можливість є не скрізь, а лише в тих країнах, в яких укладено з Україною відповідний міжнародний договір.

“Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України”, – пояснюється в законі.

Якщо ж такого договору немає, і пенсіонер виїжджає за кордон на постійне місце проживання, то він може одноразово отримати свою пенсію за пів року. Для того щоб отримати пенсію за 6 місяців, потрібно подати заяву до ПФУ з проханням про таку виплату.

При цьому пенсіонер має попередньо знятися з обліку за місцем його постійного проживання. Після цього наступного місяця після зняття обліку він зможе отримати свою пенсію одним платежем одразу за пів року.

Крім того, деякі громадяни можуть отримати відразу 10 своїх пенсій, виходячи на заслужений відпочинок. Такі виплати належать працівникам державних і комунальних установ. Йдеться про заклади охорони здоров’я, освіти, соцзахисту, а також про підприємства, робота на яких дає людині право на пенсію за вислугу років.