facebook

Уже за тиждень, у березні, в Україні відбудеться індексація пенсій. Розрахункові пенсії громадян будуть проіндексовані на 7,9%. Водночас мінімальна пенсія, яку зазвичай перераховують за іншими правилами, також цього року зміниться з березня.

Як інформує “Today.ua”, про це повідомили в ПФУ у відповіді на запитання одного з пенсіонерів.

Чоловік пише, що він отримує пенсію за віком. При цьому її розмір – мінімальний. У зв’язку з цим він цікавиться, чи зміниться його пенсія в березні з індексацією.

“Я пенсіонер, отримую пенсію за віком у розмірі 2093 грн. Чи буде проведено перерахунок пенсії з початку 2024 року у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян?”, – запитує пенсіонер.

Таким чином, пенсіонер отримує мінімальну пенсію за віком. Зазвичай вона дорівнює прожитковому мінімуму. Раніше, до початку 2024 року, розмір прожиткового мінімуму для осіб пенсійного віку становив 2093 гривні.

У ПФУ зробили заяву щодо індексації мінімальної пенсії
У ПФУ зробили заяву щодо індексації мінімальної пенсії

Однак із 1 січня нинішнього року в Україні підвищено показник прожиткового мінімуму, зокрема й для вікової групи, до якої належить більшість українських пенсіонерів. Отже, з початку поточного року ПМ зріс і став дорівнювати 2361 гривні.

Однак мінімальну пенсію не було підвищено з цієї дати. Її вирішено було підняти разом з усіма іншими пенсіями – з 1 березня 2024 року. Таким чином, з цієї дати розмір мінімальної пенсії дорівнюватиме 2 361 гривню.

Крім того, з цієї ж дати українцям перерахують надбавки та оплати до пенсій, які залежать від розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

 

 

Джерело.