facebook

Новий законопроєкт про мобілізацію: стало відомо, які пункти змінять до другого читання

Верховна Рада підтримала новий законопроєкт про мобілізацію у першому читанні. Багато норм документу обурило українців – як пересічних громадян, так і нардепів, представників бізнесу, омбудсмена тощо.

Тепер урядовці готують проєкт закону до другого читання, обіцяючи врахувати зауваження і внести правки. Про зміни в яких пунктах до другого читання вже заговорили публічно.

Норма про арешт рахунків
Це один з найскандальніших пунктів, яким передбачено арешт банківських рахунків, якщо чоловік прострочив усі дозволені терміни на явку до військкомату після вручення повістки. Про недоречність норми заявляють навіть нардепи.

Наприклад, Ярослав Железняк зазначив, “що блокування рахунків – це дурня, яка нічого не дасть”, окрім проблем, які потім доведеться вирішувати.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія також виступає проти цієї норми.

Точно неприйнятними є норми щодо блокування особистих рахунків громадян. Не бачу в Раді тих, хто б таке підтримував. Це питання, які вже в роботі. Також працюємо у міжфракційній робочій групі над іншими пунктами законопроєкту. Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу і громадян, – зазначив Арахамія.

Також Давид Арахамія зазначив, що планують опрацьовувати в комітеті до другого читання норми щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає (залишити в чинній редакції), та переглянути підхід до аспірантів.

Зауваження від омбудсмена
Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець написав багато зауважень до оновленої версії законопроєкту – аж на 9 сторінок.

Це має відповідати нормам Конституції України та міжнародним угодам у галузі прав людини. На жаль, урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації і цього разу має низку суперечливих норм, – зазначив він.

Омбудсмен, зокрема, має запитання до таких норм:

про порядок виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього у встановленому порядку;
про те, що військове командування може встановлювати тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з країни;
про обов’язок реєструвати електронний кабінет для отримання повісток і відповідальність за ігнорування цієї вимоги;
про позбавлення права на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту.

Зауваження до законопроєкту від бізнесу

Чимало зауважень до законопроєкту є у представників бізнесу – на 100 сторінок. У заяві, опублікованій на сайті Європейської Бізнес Асоціації, попереджають про “непоправні наслідки” для економіки, якщо законопроєкт ухвалять у такому вигляді.

Серед норм, до яких бізнес має претензії:

про обов’язкову реєстрацію в електронному кабінеті призовника;
про те, що днем вручення повістки є не день її отримання, а день її відправки;
про обов’язковий військовий облік громадян, які постійно проживають за кордоном.

Водночас представники бізнесу висловили і низку пропозицій, зокрема:

закріпити в законодавстві термін бронювання працівників у 12 місяців;
дозволити військовозобов’язаним оновлювати свої облікові дані після рішення про бронювання без втрати броні;
переосмислити заходи впливу у бік мотивування, а не покарання.

Джерело.