facebook

Незначні помилки можуть коштувати пенсії: на що українцям треба звернути увагу

При помилці у трудовій книжці відпрацьований період може не зараховуватись.

Помилки у трудовій книжці, або ж в її записах можуть призвести до того, що трудовий стаж просто не зарахують. Особливо варто звернути увагу на записи, які зроблені до 2004 року. Про це розповіли у виданні ICTV.

Коли людина виходить на пенсію, вона має надати у Пенсійний фонд відповідні документи, щоб оформити виплати. Один з найважливіших документів з цього переліку – трудова книжка, в якій є записи про трудові роки пенсіонера.

Під час влаштування на роботу у трудовій мають бути заповнені такі поля:

Ім’я, прізвище та по батькові працівника;
Правильну назву підприємства;
Підпис особи, яка оформляла трудову книжку;
Офіційна печатка підприємства.

Якщо ці дані відсутні, або в них явна помилка, саму трудову книжку навіть можуть визнати не дійсною. Та для зарахування стажу повинні поставити дві дати – прийому та звільнення. При цьому кожен запис повинен бути нанесений одним чорнилом та не містити помилки.

Якщо ж помилка буде зроблена, закреслити її не можна – запис повинен бути зроблений окремо. До цього запису працівник надає підпис “Доданій інформації вірити”, свій підпис та офіційну печатку підприємства.

Це стосується, в основному записів до 2004 року, тому що відновити їх буде занадто складно. Вони можуть зберігатись лише в архівах підприємства. Після 2004 року знайти записи набагато простіше. Тому варто звертати увагу на ваші записи у трудовій, і говорити, коли помітили помилку у заповненні.

Джерело.