facebook

У четвер, 8 лютого, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич розповів, що передбачає новий законопроєкт про мобілізацію.

За його словами, законопроєкт має на меті впорядкувати необхідні для посилення обороноздатності заходи та є довгостроковим інструментом.

Перш за все, законом буде запроваджено нові механізми, які дозволять мати оперативну об’єктивну інформацію про військовозобов’язаних та цивілізовано залучати їх до потреб оборони України. Крім того, він вирішує питання демобілізації тих військовослужбовців, які вже тривалий час знаходяться на фронті.

Завітневич додав, що в документі передбачено декілька важливих напрямків:

-Перший з них — це визначеність. Таким чином, люди з інвалідністю всіх груп будуть звільнені від військової служби, а добровольці по мобілізації матимуть відстрочку на два місяці для розв’язання особистих питань і підготовки до мобілізації.

По-друге, можливість відпочити. Так, щорічна основна відпустка під час дії воєнного стану, протягом календарного року може надаватися частинами не менше 15 календарних днів. Крім того, передбачається надання додаткової відпустки на період воєнного часу. При цьому звільнені з полону військовослужбовці отримають додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення.

По-третє, прозорість. Новий закон передбачатиме можливість оновити дані без походу в ТЦК, натомість роблячи це онлайн в особистому кабінеті або у найближчому ЦНАПі. Електронний кабінет буде створений на базі реєстру військовозобов’язаних Оберіг. Також можна буде переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, але після переїзду потрібно буде стати на облік за новою адресою.

Крім того, за словами Завітневича, строкова служба скасовується, а замість неї запроваджується базова військова підготовка.

Джерело.