facebook

Уже по-новому впускатимуть: виїзд за кордон для українців зміниться в кінці січня

2024 рік приніс деякі зміни, які вплинуть на виїзд українців за кордон. Оновлення правил перебування в країні стосується українських біженців в Ірландії.

Днями видання «Irish Independent» опублікувало розлоге пояснення для українців, які виїхали за кордон й мають плани прибути в Ірландію згодом. В кінці січня (точної дати поки не вказано — ред.) вступлять в дію оновлені правила перебування в країні.

Головна зміна — скорочення соціальної допомоги для новоприбулих. Раніше в тиждень виплачували 232 євро допомоги, а вже скоро рівень підтримки складатиме трохи менш як 39 євро. Водночас орієнтовно 100 тисяч українських громадян, які в час війни знайшли тимчасовий притулок в Ірландії, конкретно це оновлення не торкнеться.

Ще один момент пов’язаний з навчанням. Тепер українці, які виїхали за кордон та прибули в Ірландію, отримуватимуть підтримку в здобутті нових навичок для пошуку роботи. Частково питання працевлаштування будуть закривати місцеві офіси, які відповідають за соціальний захист населення.

Щодо житла, то безкоштовно його даватимуть на термін у 90 днів, далі українці повинні будуть самі його шукати. Житлове питання особливо важливе, адже в країні вільних місць для розміщення вкрай мало.

Для чого так різко країна зменшує допомогу? Головна причина криється у значних масштабах біженців. Через те, що Ірландія виплачує чималу суму допомоги, якщо порівнювати з іншими європейськими країнами, то українці сюди охоче їдуть. Фінансово покрити і проживання, і безпосередні виплати для українців стає все важче. Тому країна прагне стимулювати людей шукати роботу, а не опиратися виключно на підтримку держави.

Джерело.