facebook

У законах про мобілізацію вказані сім категорій чоловіків, яких можуть мобілізувати до лав ЗСУ. Також є чоловіки, які можуть піти в армію добровільно. Повістки активно вручають у публічних місцях, аби оновити дані ТЦК.

Як інформує “Форпост”, в Україні до 14 лютого 2024 року продовжено воєнний стан у зв’язку з вторгненням РФ. Певні категорії чоловіків й надалі отримуватимуть повістки, щоб оновити дані у Територіальних центрах комплектування, пройти військово-лікарську комісію та, за потреби, мобілізуватись до лав ЗСУ.

ТЦК та СП у своїй діяльності керуються низкою законів про мобілізацію та військову службу.

Серед іншого — закон “Про військовий обов’язок і військову службу” (останні зміни внесені 20 вересня 2023 року), закон “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію “(останні зміни — 26 червня 2023 року) та “Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України” (останні зміни — 18 серпня 2023 року).

В першу чергу мобілізація стосуватиметься:

— придатних чоловіків віком від 27 до 60 років з наявністю військового досвіду;

— придатних чоловіків віком від 27 до 60 років без військового досвіду;

— обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років з наявністю військового досвіду;

— обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років без військового досвіду;

— придатних чоловіків віком від 18 до 27 років, якщо вони проходили строкову службу та/або проходять військову службу в запасі або резерві;

— обмежено придатних чоловіків віком від 18 до 27 років, якщо вони проходили строкову службу та/або проходять військову службу в запасі або резерві;

— знятих та виключених з військового обліку чоловіків, які були визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану (якщо вони не мають права на відстрочку або не засуджені за тяжкий злочин).

Чоловіки з цих семи категорій, якщо вони мають право на відстрочку, можуть подати відповідну заяву до військкомату. Перелік підстав про відстрочку вказаний у статті 23 закону про мобілізацію.

Чоловіки, які заброньовані від мобілізації, можуть потрапити до війська, але виключно на добровільних засадах. Такою можливістю, крім них, можуть скористатись наступні категорії українців:

заброньовані для роботи в органах влади, місцевого самоврядування, або для роботи на стратегічно важливих підприємствах;

учасники АТО, які воювали у складі добровольчих формувань, а потім служили або ні у правоохоронних органах;

жінки та чоловіки, як втратили близьких родичів під час вторгнення РФ, яке сталось у 2022 році, або під час гібридної війни 2014-2022 рр. (періоду АТО).

Зазначимо, у Верховній Раді мають розглянути законопроєкт №10378, який внесе низку змін у закони про мобілізацію та воєнну службу. Серед можливих змін — зниження віку мобілізації до 25 років та зміна підстав для отримання відстрочки.

Джерело.