facebook

Багато українських пенсіонерів ризикують втратити свої виплати після 31 березня. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики. Названо причину, через яку можуть скасувати пенсії.

Як інформує “Today.ua”, у відомстві зазначили, що йдеться про пенсіонерів зі статусом внутрішньо переміщених осіб, отриманого до початку повномасштабної війни з РФ. Вони мають до 31 березня 2024 року документально засвідчити легітимність отримання виплат та пройти для цього фізичну ідентифікацію.

Відповідно до постанови уряду, пенсіонери зазначеної категорії мають підтвердити свої особи одним із двох способів. Перший – звернутися у відділення Пенсійного фонду або Ощадбанку. Другий – в онлайн-режимі зайти у свій особистий кабінет до ПФУ та використати відеоідентифікацію.

Спочатку пенсіонерам обмежили термін проходження процедури до завершення 2023 року. Однак, наприкінці минулого грудня Кабмін ухвалив рішення продовжити його ще на три місяці. Отже, тепер легітимність отримання виплат слід підтвердити до кінця першого місяця весни.

Українці можуть не турбуватися про збереження своїх грошей. Якщо пенсіонер не підтвердить свою особу, пенсія накопичуватиметься на його рахунку до моменту ідентифікації. Після успішної операції всю суму перерахують одержувачу.

“Норма проходження фізичної ідентифікації ще з 2004 року застосовується для всіх пенсіонерів, але для тих пенсіонерів, які стали ВПО до повномасштабної війни, тобто до 24.02.2022 року, вона не діяла з березня 2020 року до липня 2023 року”, – пояснили у Міністерстві соціальної політики.

Пенсіонерів попередили про скасування виплат після 31 березня: хто ризикує втратити гроші
Пенсіонерів попередили про скасування виплат після 31 березня: хто ризикує втратити гроші

Нагадаємо, що в Україні готують масштабну індексацію пенсій. Очікується, що їх збільшать у середньому на 13%. Точний розмір підвищення виплат буде оприлюднено у лютому, тому що на даний момент ще немає необхідних статистичних даних. Необхідно дізнатися точний рівень інфляції у 2023 році та середній приріст заробітної плати за три попередні роки.

Джерело.