facebook

“Представники ТЦК вручать повістки у нечуваних місцях, мобілізація стане жорсткою”: відстрочку залишать цим чоловікам

Процес мобілізації в Україні буде жорстким та незручним. Повістки роздають у громадських місцях, і такі заходи ніхто згортати не буде. Можливо, що перелік місць буде лише розширений, аж декому з ухилянатми це може здатися нечуваним. Про це заявив військовий оглядач і полковник у відставці Сергій Грабський.

“Зараз усім треба усвідомити, що мобілізація не буде “лагідною” та зручною. Як то кажуть, “рожевих поні” не буде. Буде дуже незручна, сувора і жорстка мобілізація. Іншої бути не може”, – наголосив він.

Як інформує “ВолиньПост”, за словами Грабського, проблема відсутності мотивації не лежить на поверхні. Це наслідки багаторічного наративу українських політиків про те, що потрібно мати контрактну армію. У свідомості багатьох українців вкорінились позиції “це не моя справа” і “знайдуться ідіоти, які будуть служити”.

Також військовий оглядач зазначив, що проблема з мобілізацією – відповідальність усього суспільства. Страх – це нормальний стан людини, але кожен має бути зацікавленим у військовий підготовці.

“Як би зараз наші політики не гралися з тими законопроектами, внаслідок нашої інфантильної, безвідповідальної (причому нашої, тотально нашої) політики ми будемо платити страшну ціну за те, що робили останні 30 років. По-іншому ніяк не буде, у нас інших людей немає”, – додав він.

Грабський підкреслив, що законодавці банально “очкують перед цією мобілізацією”. Бо розуміють, що іншого вибору не буде. Але, за словами експерта, треба було думати раніше.

Потрібно було готуватись ще з 2014 року і розуміти, що війна надовго. РФ почала танути, але цей процес може бути дуже тривалим.

Як інформує “Главком”, через мобілізацію у великому дефіциті водії та робітники виробництва.

Загальна мобілізація в Україні суттєво впливає на ринок праці: більшість регіональних компаній відчувають дефіцит персоналу. Військовозобов’язаних працівників набирають до лав ЗСУ, але замінити їх досить важко, адже робочої сили в країні не вистачало останні 10 років, пише Фокус.

“За даними Конфедерації роботодавців України, у 2022-2023 рр. компанії втратили понад 781 тисячу чоловіків: одні звільнилися, інших мобілізували, а треті виїхали або перевелися на неофіційну роботу. При цьому жінок пішло з ринку праці майже вдвічі більше, ніж чоловіків – до 1,5 млн: більшість із них виїхали з дітьми або втратили роботу після початку активних бойових дій. Ринок праці України загалом зменшився на 2,23 млн осіб”, – пише видання.

Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко розповів, що якщо до початку війни офіційних платників податків було 12,3 мільйона, то зараз – трохи більше, ніж 10 мільйонів. Але жінки не перекриють дефіцит робочої сили: вони не перекривають навіть свої вакансії, не те що чоловічі. Згідно з даними, дефіцитні вакансії складно заповнити жінками, адже передусім Україна втрачає чоловіків, зайнятих на виробництві, та водіїв вантажівок – для таких робіт потрібна фізична сила.

Так, у п’ятірці найбільш затребуваних робіт: водії вантажних і легкових машин, а також робітники на виробництві та у будівельній сфері.

Нагадаємо, раніше Європейська бізнес асоціація також вказала на недоліки у питаннях мобілізації та бронювання: там заявили, що багато підприємств не змогли здійснити бронювання через тривалість погодження списків.

Водночас, додаткова мобілізація за новими нормами може призвести до зростання кількості “зарплат у конвертах”, неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій та суттєвого погіршення умов ведення бізнесу.

Джерело.