facebook

В НБУ пояснили, чому росте курс долара і що буде далі

В Україні збільшився попит на валюту, а паралельно з цим почалося зростання курсу долара щодо гривні. У Національному банку пов’язують це із сезонним фактором, оскільки збільшилися бюджетні витрати та попит серед українців.

Про це повідомляє пресслужба державного регулятора.

Зі слів заступника очільника Нацбанку Сергія Ніколайчука, наразі в Україні діє керована гнучкість курсу, тому курсові коливання — нормальне явище.

“Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація покращується (як це, наприклад, було в жовтні та першій половині листопада)”, — сказав він.

Він також підкреслив, що курсові коливання не загрожують валютному ринку і залишаються значно меншими, ніж до повномасштабної війни.

“Курс на готівковому ринку, який важливий для населення, уже тривалий час коливається в обидва боки і, незважаючи на певне ослаблення гривні наприкінці року, вона залишається міцнішою, ніж, наприклад, у IV кварталі 2022 року”, — пояснив він.

Національний банк не збирається повертатися до практики фіксованого курсу. Відмова від нього була свідомою, оскільки для змін з’явилися відповідні умови.

Джерело.