facebook

Гайки закрутять на повну

Для військовозобов’язаних готують дуже жорсткі покарання
У законопроекті №10378 щодо вдосконалення мобілізації та військового обліку, який внесли до Ради, передбачено посилення покарання за ухилення від мобілізації.

За порушення правил військового обліку (наприклад, ухилення від постановки на облік) пропонується збільшити штраф до розміру від 8500 до 17000 грн (на даний момент він становить 3400-5100 грн). За порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пересічних громадян штраф становитиме від 25 500 до 34 000 грн. Чиновникам доведеться викласти від 34 000 до 85 000 грн.

Крім того, особи, які порушують законодавство під час дії особливого періоду, можуть бути затримані на строк до трьох годин для складання протоколу, а у необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб. Кримінальне покарання за ухилення від мобілізації передбачено у вигляді трьох-п’яти років позбавлення волі. Після ухвалення змін до закону це покарання застосовується у тому числі для громадян, які відмовляють від проходження ВЛК.

Крім того, передбачено жорстокі обмеження для ухилянтів. Наприклад, вони не матимуть права на отримання держпослуг або продаж власної квартири. Згідно з новою редакцією ст. 22 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, українці мають створити зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста у порядку, прописаному Кабміном.

З його допомогою держава надсилатиме чоловікам повідомлення з вимогою з’явитися до ТЦК. Також через електронний кабінет призовника українці мають протягом 60 днів із дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження уточнити свої облікові дані. Для громадян, які не створять електронного кабінету, передбачено:

заборона на виїзд за кордон;
блокування всіх операцій з рухомим та нерухомим майном;
заборона на отримання прав водія і на керування власним автомобілем;
обмеження права у користуванні власними коштами та іншими цінностями;
неможливість укласти кредитний договір, договір позики;
призупинення отримання пільг та послуг від держави.
У той самий час всі обмеження обіцяють зняти, якщо військовозобов’язаний чи резервіст виконає необхідні положення ст. 22 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Джерело.