facebook

Подробиці

У селах та на прифронтових територіях може з’явитися важлива послуга
На спеціальній нараді, якою керувала віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук обговорювалося забезпечення мешканців сіл та прифронтових територій України важливою послугою, повідомляється у Telegram-каналі Мінреінтеграції.

Йдеться про запуск мобільних аптек у тих регіонах, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Такі аптеки також хочуть запустити й на прифронтових територіях, де зараз суттєво зруйновано медичну та аптечну інфраструктуру.

Зокрема, щоб реалізувати таку ідею, було обговорено питання отримання ліцензії “Укрпошти” на реалізацію медичних препаратів.

Річ у тому, що створювати такі мобільні аптечні пункти мають право лише ліцензовані підприємства.

Надання поштовому оператору такого права може розв’язати проблему доступних ліків на 100% території України вже у першій половині 2024 року.

У разі реалізації такої ініціативи планується:

Відкриття ліцензійних складів на ключових пунктах сортування “Укрпошти” у таких великих містах, як Київ, Львів, Харків, Одеса та Хмельницький. Це дозволить забезпечити доставлення ліків до будь-якого населеного пункту країни вже наступного дня.
Забезпечення запасу 10 тисяч найменувань лікарських засобів.
Інтеграція з державною програмою “Доступні ліки”.
Вказується, що у мобільних аптечних пунктах діятимуть такі ж правила продажу лікарських препаратів, як і в стаціонарних аптеках. Всі препарати, які можна придбати лише за рецептом, продаватимуться лише в такий спосіб.

Примітно, що міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко поділився, що вже найближчим часом у Харківській області розпочнуть роботу дві мобільні виїзні аптеки.

Ймовірно, станеться це під кінець січня 2024 року. Поки що затверджуються їхні маршрути для того, щоб охопити села, в яких взагалі немає аптек, та громади, де найменший відсоток людей, які отримали рецепт на “Доступні ліки”.

Джерело.