facebook

Курс долара у 2024 році може сягнути 40, 45 або навіть 50 гривень: прогнози експертів

Ситуацію з курсом долара в Україні на наступний рік важко прогнозувати, оскільки вона у великій мірі залежить від наявності або відсутності зовнішнього фінансування в потрібному обсязі. Але експерти припускають, що у 2024 році долар може сягнути 40 чи навіть 50 гривень. Про це пише 24 Канал.

За словами економісти Данила Моніна, якщо Україна отримає зовнішнє фінансування, то середній курс 40,7 гривні цілком реальний – такий, як закладено у державному бюджеті на 2024 рік.

Якщо партнери не дадуть достатньо грошей, Україні доведеться закрити частину дефіциту коштом власних ресурсів. У такому разі курс може становити 45–50 гривень за долар.

Економіст Борис Кушнірук наголошує, що зараз існує величезний дефіцит торговельного балансу (понад 30 млрд доларів), а головним продавцем валюти в Україні є Нацбанк, який фактично і визначає курс. Але проблема в тому, що дії Нацбанку наразі абсолютно непрогнозовані, тому суспільство, імпортери, бізнес не мають чіткої орієнтації.

Я пропонував, щоб, наприклад, щомісяця НБУ проводив девальвацію гривні на пів відсотка, чи два рази на місяць. Крім того, регулятор може повідомити про це весь бізнес, тобто коли це відбуватиметься. Чому? Щоб ніхто не міг заробити на цьому. Бо така невизначеність, коли все залежить від Нацбанку, призводить до того, що хтось може непогано заробити, – зауважив експерт.

Кушнірук вважає, що з великою ймовірністю допомога Україні в 2024 році буде значно меншою, тому курс буде рости.

Що стосується ситуації на готівковому ринку, то вона, на думку Моніна, буде більш-менш спокійною наступного року. Він пояснив, що ті, хто має надлишки, і так купують валюту, а ті, хто не має, – їм все одно.

Чи варто купляти валюту перед святами
Данило Монін вважає, що в поточній ситуації, коли Україна рухається до дефолту, купівля валюти є правильною тактикою. За його прогнозами, курс перед Новим роком буде близько 37 гривень.

Я не думаю, що буде великий ажіотаж на валюту. А перед Новим роком офіційний курс буде на рівні 37 гривень, – сказав він.

За словами Бориса Кушнірука, для бізнесу зараз ситуація складніша. Якщо зазвичай комерційні структури закуповуються валютою наперед, то в таких нестабільних умовах вони навряд чи будуть ризикувати під час святкового ажіотажу.

Зараз важко передбачити, що буде відбуватися, бо в нас ще не повністю розблокована ситуація на кордонах. З Польщею ситуація краща, зі Словаччиною та Угорщиною поки ні, адже продовжується блокада, – пояснив експерт.

Джерело.