facebook

Чи замислювалися ви, мами й тати, скільки часу щодня приділяєте своїй дитині? Заберіть зі списку, готування, прання, купання та виконання уроків. Скільки вийде? Психологи впевнені, що батькам потрібно всього три хвилини, які можуть виявитися для малюка найважливішими за цілий день.

Що таке правило трьох хвилин і чому його потрібно знати всім батькам

Про правило трьох хвилин розповіла психологиня-практик Наталія Сиротич виданню “Українська правда”. Експертка впевнена, що воно допоможе зберегти прихильність дитини до батьків навіть у проблемний перехідний період.

Правило полягає в тому, щоб щодня зустрічати свою дитину так, ніби ви не бачилися цілу вічність. Нехай ви лише на п’ять хвилин відійшли в магазин через дорогу. Після повернення додому важливо обійняти дитя, спуститися на рівень його очей і дізнатися про все, що сталося з ним за час вашої розлуки. Приділіть на це всього три хвилини, зізнайтеся, що скучили, та детально розпитайте його про все.

Особливо важливо дотримуватись такої поради, забираючи дитину з дитячого садка, зустрічаючи зі школи або повертаючись до неї після робочого дня.

Говоріть дитині при зустрічі, як сильно сумували за нею

“Зазвичай усе, чим із вами хоче поділитися дитина, вона “видає” в перші хвилини зустрічі, саме в цьому полягає важливість не прогаяти момент. Приходячи з роботи, відразу звертайте увагу на дитину. Роззуваєтеся і біжіть до неї. Потім уже вирушите вечеряти й дивитися новини. Іноді кілька хвилин душевної розмови означають для малюка набагато більше, ніж цілий день, проведений із вами разом, якщо думками в цей час ви були де-небудь, але не з ним”, – уточнила психологиня.

Для дітей поняття “час разом” – це дивитися в очі мамі чи татові, коли батьки сідають поруч, відкладають мобільні телефони, “вимикають” думки про сотні своїх проблем і зовсім не відволікаються на сторонні справи.

Перші хвилини зустрічі з дитиною – найважливіші

Що станеться, якщо не дотримуватись правила? Усе залежить від характеру дитини. Одні діти закриватимуться від батьків, вважаючи, що дорослим не цікаве їхнє життя. У майбутньому (підлітковому віці) син чи донька почнуть замовчувати справді дуже важливу інформацію від мами і тата.

Є і зворотний ефект – дитина не виговориться й буде теревенити весь вечір. Для втомлених батьків її лепетання стане фоновим звуком, на який вони не звертатимуть уваги, займаючись своїми домашніми справами. Тому є великий ризик не почути важливих деталей, а в майбутньому втратити зв’язок із чадом.

Якщо не розпитати дитину про її день, можна упустити багато важливої інформації

Не сприймайте правило буквально. Вам не потрібно заводити таймер і чекати поки сплинуть останні секунди. Суть полягає в тому, щоб поговорити з дитиною про її день у перші хвилини зустрічі. Пам’ятайте, що потрібно розташуватися на одному рівні очей із малюком: опуститися на коліна або сісти на диван. Головне – дивитись прямо в очі.

Ставте уточнювальні запитання під час розмови

Ще деякі важливі рекомендації:

1. Займайтеся тим, що цікаво вам обом. Знайдіть спільні інтереси та намагайтеся приділяти цьому хоча б один день на тиждень. Наприклад, готуйте спільно десерти або катайтеся на велосипедах.

2. Дайте дитині зрозуміти, що вона може вам довіритися. Для цього потрібно чути та слухати все, що каже вам малюк. Практикуйте активне слухання: повторюйте почуту від нього інформацію, щоб переконатися, що все правильно зрозуміли, ставте уточнювальні питання, проявляйте живий інтерес.

Проводьте з дитиною час за вашим спільним хобі

3. Не перегравайте. Як і в будь-якій справі, важливо не переборщити. Не демонструйте фейкове захоплення, а постарайтеся пом’якшувати сильні емоції.

4. Повертайтеся до розмов через деякий час. Так ви даєте зрозуміти дітям, що пам’ятаєте про що говорили з ними.

Джерело.