facebook

Хто має право голосити ухилянта у розшук

Адвокат Роман Бонацьків висловив свої погляди щодо інформації, розповсюдженої засобами масової інформації, про те, що понад 20 тисяч ухилянтів за першу половину 2023 року було оголошено у розшук, а Національна поліція займається їхнім виявленням та доставленням до територіальних центрів.

Він висловивився стосовно цієї інформації та запропонував розібратися, яким чином та хто має право оголошувати особу у розшук.

Він зауважив, що територіальні центри (ТЦК) не мають повноважень оголошувати кого-небудь у розшук і закликав уважно поставитися до наданої інформації.

При цьому, процедура оголошення у розшук має чітко визначені кроки в Кримінально-процесуальному кодексі, зокрема:

Лише слідчий або прокурор має право оголосити особу у розшук.

Рішення про оголошення особи у розшук приймається шляхом видачі відповідної постанови прокурором або слідчим.

Особа має бути повідомленою про підозру перед оголошенням її у розшук.

Наявність кримінального провадження є передумовою для оголошення особи у розшук, оскільки це надає слідчому право оголосити підозру та прийняти рішення про включення до розшуку.

Перед видачею постанови про оголошення у розшук слідчий чи прокурор повинні вжити всіх можливих заходів для встановлення місцезнаходження особи.

Таким чином, співробітники територіальних центрів не мають права оголошувати когось у розшук, оскільки вони не мають відповідних повноважень.

 

 

У той же час, згідно з встановленими законом процедурами, органи Національної поліції України зобов’язані доставити таких осіб до територіальних центрів в разі порушення військовозобов’язаними адміністративних правопорушень, зазначених у статтях 210 (порушення військового обліку призовниками, військовозобов’язаними, резервістами) та 210-1 (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію).

 

Ці положення визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що був схвалений постановою Кабінету Міністрів України №1487 від 30 грудня 2022 року.

Джерело.