facebook

Адвокат відповів, чи правда, що якщо не прийняти три повістки, чекає в’язниця

На період дії воєнного стану країни триває загальна мобілізація, у межах якої вручаються повістки. Адвокат Роман Симутін розповів, чи варто боятися в’язниці, якщо людина не прийшла до ТЦК після трьох повісток. Відео опубліковано на YouTube-каналі адвоката.

За його словами, якщо до поліції територіальний центр комплектування (ТЦК) звернеться з формальною заявою, що такий громадянин тричі не з’явився за повістками, його проігнорують.

Але якщо до заяви прикріплять корінець повістки, рапорти, пояснення, акти відмови, тоді велика ймовірність, що кримінальну справу буде відкрито.

Слідчому доведеться доводити, що саме ви отримали повістку і навмисно ухилялися від призову. Для цього, зазначає адвокат, можливе проведення експертизи почерку для ідентифікації підпису, якщо ви заперечуєте справжність підпису, встановлення обставин, за яких отримано повістку, допит свідків.

Оскільки свідки переважно працівники ТЦК чи поліцейські, їх свідчення сумнівні. Симутін вважає, що перспективність такого способу дорівнює нулю.

За словами адвоката, якщо людину призовного віку двічі залучали за ст. 210 – 1 КУпАП, це вважається порушенням законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Якщо начальник ТЦК людину двічі притягнув до адміністративної відповідальності й ви не оскаржили та не скасували його ухвали в суді, тоді вже справа приймає серйозний оборот.

Симутін пояснив, що таким чином встановлюється так званий преюдиційний факт, тобто факт навмисної неявки по повістці, який ви не заперечували і його вже не потрібно доводити.

У такому разі слідчому не потрібно буде доводити обставини отримання вами повістки, проведення почеркознавчої експертизи тощо. На руках вже будуть докази, тобто ухвали.

Якщо після проходження ВЛК та вручення повістки на відправлення людина не з’явилася без поважної причини, то визнання винним за ухилення від мобілізації майже гарантовано.

Джерело.